1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ammatillinen koulutus

Itä-Suomen ammattikoulut syksyyn pääosin lähiopetuksessa – Riveria miettii vielä, YSAOn rehtori väläyttää jo nyt "hybridimallia"

Itäsuomalaiset ammattioppilaitokset aloittavat syksyn opinnot pääosin lähiopiskeluna. Koronatilannetta kuitenkin seurataan tarkasti. Savon ammattiopiston rehtori toivoo valtiovallalta työkaluja asettaa opiskelijoille maskipakko.

Ammatillinen koulutus on luonteeltaan käytännönläheistä, minkä vuoksi se ei taivu helposti etäopiskeluun. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Suurin osa Itä-Suomen ammattioppilaitoksista aloittaa syksyn opintokauden lähiopetuksessa. Syysopinnot käynnistyvät Pohjois-Savon ammattikouluissa maanantaina ja Pohjois-Karjalassa keskiviikkona.

Savon ammattiopistossa (Sakky) ja Ylä-Savon ammattiopistossa (YSAO) päätös lähiopetuksesta tehtiin viime viikolla. Pohjoiskarjalainen Riveria -ammattikoulu päättää asiasta tänään.

– Lähtökohtana on lähiopetus tai ainakin opetus, jossa voimme olla oppilasta lähellä. Ammatillinen koulutus on käytännönläheistä, minkä vuoksi etäopiskelu on viimeinen vaihtoehto, Riverian rehtori Esa Karvinen sanoo.

Riveria-ammattiopistolla on useita toimipaikkoja Pohjois-Karjalassa. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Kaikissa ammattikouluissa on käytössä varotoimia, joilla koronaviruksen leviämistä yritetään ehkäistä. Ruokailuja on porrastettu, ryhmäkokoja pienennetty ja kasvomaskin käyttöä vahvasti suositeltu.

YSAOn rehtori Kari Puumalainen sanoo seuranneensa viime aikojen epidemiauutisia huolestuneena. Tartunnat ovat lisääntyneet erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa, minkä hän ennustaa vielä vaikuttavan syksyn opetukseen.

– Luulen, että jonkinlainen hybridimalli etä- ja lähiopintojen suhteen on jossain vaiheessa luvassa. Mutta me olemme valmiit siihen, Puumalainen toteaa.

Savon ammattiopistoa pyörittävän Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve toivoo, että toisen asteen opiskelijoilta voitaisiin vaatia kasvomaskin käyttöä.

– Valtiovallan pitäisi tehdä se mahdolliseksi ja mielellään pian. Emme muuten voi vaatia maskia, vaan ainoastaan suositella sitä, Helve sanoo.

Savon ammattiopiston Heikki Helve uskoo koronaturvalliseen syksyyn. Kuva: Toni Pitkänen / Yle