1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Turun koronatilanne kurjistuu rakettimaisella nopeudella – pelkästään viikossa uusia tartuntoja lähes 300

Turun koronatartunnat ovat voimakkaassa nousussa. Tartuntoja todetaan erityisesti 18–25-vuotiailla.

Pelkästään viimeisen seitsemän vuorokauden aikana tartuntoja on todettu 299, kertoo Turun kaupunki. Arkistokuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Turussa koronatartuntojen määrä on noussut raketin lailla.

Pelkästään viimeisen seitsemän vuorokauden aikana tartuntoja on todettu 299, kertoo Turun kaupunki. Turun kaupungin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 230 sataatuhatta asukasta kohti 14 vuorokauden seurantajaksolla.

Sairaalahoidon tarve on toistaiseksi pysynyt vähäisenä ja tilannetta seurataan tiiviisti yhdessä sairaanhoitopiirin kanssa.

Lisäksi tartunnanjäljitysprosentti on pysynyt hyvänä, se on Turun mukaan lähes 90 prosenttia.

Deltavariantti leviää ärhäkästi

Turku alleviivaa, että koronaviruksen deltavariantti on selvästi tarttuvampi kuin esimerkiksi keväällä Turussa valtaviruksena ollut alfavariantti. Deltavirus voi levitä myös ulkona tiiviissä lähikontaktissa ja tarttuu aikaisempia variantteja herkemmin myös sisätiloissa.

– Kasvomaskin käyttö on edelleen todella tärkeää esimerkiksi tapahtumissa, työpaikoilla, julkisissa tiloissa sekä joukkoliikenteessä, muistuttaa Turun kaupunki tiedotteessaan.

Tartunnoissa 18–25-vuotiaat ovat selkeänä enemmistönä. Iäkkäillä ja lapsilla tartuntoja todetaan sen sijaan vähän.

Tartunnat leviävät illanvietoissa tai ravintoloissa

Iso osa tartunnoista liittyy yksityisiin illanviettoihin tai ravintolan sisätiloissa olemiseen.

– Ravintoloiden sisätiloista saatuja tartuntoja on todettu runsaasti heinäkuun aikana. Ravintoloiden sisätiloissa on erittäin tärkeää noudattaa koronavarotoimia, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi korostaa tiedotteessa.

– Edelleen on erittäin positiivista, että nuoret ilmoittavat tartunnastaan eteenpäin kontakteilleen, jotka käyvät testeissä runsaasti, Peltoniemi jatkaa.

Turussa järjestetään elokuun alussa useita yleisötapahtumia. Turku muistuttaa, että yleisötapahtumissa on tärkeää noudattaa järjestäjän ohjeita.

Turku julkaisee listaa mahdollisista altistumispaikoista kotisivuillaan (siirryt toiseen palveluun).