1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Rokotteista voi koitua kiistaa työpaikoilla, öljyputki uhkaa harvinaisia apinoita Ugandassa, uuninlämmittäjä koki hunajayllätyksen

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

SAK:n mukaan työterveyden olisi hyvä olla mukana, kun työpaikoilla keskustellaan koronarokotuksista. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Saako työnantaja kysyä, onko työntekijällä koronarokote?

Koronarokotettujen ja rokottamattomien työntekijöiden oikeuksien yhteensovittaminen voi aiheuttaa työpaikoilla hankalia juridisia kiistoja.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n mukaan tietoa ei tarvitse antaa, kun tartuntatautilaki ei työpaikalla siihen velvoita. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan työnantajalla on oikeus muokata työjärjestelyjä, jos työturvallisuus niin vaatii. Rokotteen puuttuminen ei saa kuitenkaan olla irtisanomisperuste.

Jättimäinen öljyputki uhkaa harvinaisten apinoiden kotimetsää Ugandassa

Rakennustöiden äänet pelottavat alueella myös simpansseja. – Pelkään, että lapsemme eivät tule niitä koskaan näkemään, kylän johtaja Gerald Agaba sanoo. Kuva: Luke Dray

Itä-Afrikkaan rakennetaan maailman pisintä lämmitettyä öljyputkea. Järjestöjä ja aktivisteja huolettaa, että putken on määrä kulkea lähellä luontoarvoiltaan merkittäviä alueita. Öljyputken pelätään koituvan Ugandassa Bugoman metsän ja mangabiapinan kohtaloksi.

Ugandalaisen ympäristöaktivistin mielestä on kaksinaismoralistista, että hankkeen pääomistaja, ranskalaisyhtiö Total, puhuu kotimaassaan hiilineutraaliudesta mutta aiheuttaa päästöjä muualla.

Keittiön seinästä alkoi valua litrakaupalla hunajaa

Kymenlaakson Mehiläishoitajainyhdistyksen puheenjohtaja Osmo Pehkonen ei suosittele hormista valuvaa hunajaa ihmisravinnoksi, sillä siinä on todennäköisesti epäpuhtauksia. Kuva: Laura Kanerva

Kouvolan Elimäellä vanhassa rintamamiestalossa asuva Laura Kanerva luuli aluksi, että keittiön hormiin on asettunut ampiaisyhdyskunta. Hän yritti häätää niitä savulla, mutta ilmastointihormista alkoikin valua hunajaa pitkin keittiön seinää.

Taloksi ovatkin asettuneet mehiläiset, joiden hunajaa Kanerva nyt kerää kotikeittiössään.

– Ainakin ihon hoidossa aion sitä käyttää, varmasti tulee otettua saunaan mukaan, Kanerva tuumaa.

Runsaimmat sateet väistyvät itään

Kuva: Yle

Lauantaina matalapaine siirtyy Suomen itäpuolelle ja runsaimmat sateet väistyvät. Sadekuuroja tulee kuitenkin edelleen varsinkin idässä ja pohjoisessa. Lännessä ja etelässä on laajalti aurinkoista.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.