1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Talibanin paluu herättää pelkoa Afganistanissa, Merkelin väistyessä Euroopassa alkaa uusi aika, vetokoukut yleistyvät sähköautoissa

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Yhdysvaltain johtama operaatio Afganistanissa päättyy tässä kuussa. Monet maat ovat alkaneet lennättää joukkojen kanssa työskennelleitä afganistanilaisia turvaan ja myöntäneet heille viisumit välittömän hengenvaaran vuoksi. Kuva: Jalil Rezayee / EPA

Talibanin paluuta odotetaan pelonsekaisin tuntein

Äärijärjestö Taliban valtaa jalansijaa Afganistanissa. Jo valmiiksi epävakaan maan luisumista yhä vahvemmin ääriliikkeen hallintaan selittää Yhdysvaltain päätös vetää loputkin joukot Afganistanista tässä kuussa. Paikalliset kertovat pelkäävänsä äärijärjestön paluuta.

– Rakastan maatani, mutta tässä tilanteessa maani tekee rakastamisen erittäin vaikeaksi, kertoo kabulilainen Abdul Ylelle.

Vetokoukut yleistyvät sähköautoissa, mutta peräkärry ei aina sovi

Koukkupajan toimipisteissä asennettiin viime vuonna vetokoukku kaikkiaan 14 000 ajoneuvoon. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Yhä useampaan uuteen sähköautoon voi asentaa myös vetokoukun.

Osalla automerkkejä vetokoukun tarpeesta on hyvä tietää jo autoa tilattaessa, jotta koukku voidaan laittaa paikoilleen tehtaalla. Raskaille perävaunuille sähköauto ei kuitenkaan vieläkään ole paras mahdollinen vetäjä.

– Jos vetämistä on paljon ja isoja kuormia, niin kyllä edelleen laittaisin koukun autoon, missä on kohtalaisen suuri dieselmoottori, mikä sitten jaksaa sen työn tehdä, toteaa vetokoukkuja asentavan Koukkupajan toimitusjohtaja Jaki Anttila.

Merkel siirtyy sivuun, mitä se tarkoittaa Suomelle?

Angela Merkeliä pidetään käytännönläheisenä realistina, joka on pystynyt mukautumaan vallitseviin oloihin ja etsinyt vakauttavia yhteisiä ratkaisuja. Kuva: Clemens Bilan / EPA

Syyskuussa Euroopassa alkaa uusi aika, kun Angela Merkel päättää työnsä Saksan liittokanslerina.

EU-tutkijoiden mielestä poliitikoilla harvoin on suurta henkilökohtaista painoarvoa, mutta Merkelillä on ollut. Hänen rakentamansa kompromissit ovat hyödyttäneet koko Eurooppaa, Suomeakin.

Suomi on tottunut saamaan EU-kannoissaan tukea Saksalta. Mutta jatkuuko yhteistyö, kun liittokansleri vaihtuu syyskuussa? Merkelin seuraajan politiikka on vielä arvoitus.

Kuosmaselle kylmää kyytiä Tokiossa, suomalaisgolfarit vireessä

Elias Kuosmanen hävisi selätyksellä avausottelunsa kreikkalais-roomalaisen painin 130-kiloisten sarjassa. Hän jännittää mahdollista pääsyä keräilyeriin. Kuva: Lehtikuva

Elias Kuosmanen sai tylyn käsittelyn kreikkalais-roomalaisen painin 130-kiloisten sarjan avausottelussaan. Georgialaisjätti Jakobi Kajaia selätti Kuosmasen reilussa parissa minuutissa.

Naisten moukarinheiton karsinnassa Silja Kosonen rikkoi 70 metrin rajan, muttei selviytynyt finaaliin. Krista Tervo jäi ilman tulosta. Suomalaiset ovat olleet hyvässä vireessä miesten golfkisan päätöspäivänä.

Sadekuuroja ja ukkosta

Kuva: Yle

Sunnuntaina uusi matalapaine tuo lännestä sadekuuroja ja ukkosia jälleen suureen osaan maata. Sademäärissä on suurta vaihtelua, mutta runsaatkin vesisateet ovat paikoin mahdollisia.

Maanantaiksi sateet jälleen vuorostaan vähän hiipuvat.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.