1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Ikuinen opinto-oikeus jakaa yliopistoväkeä, pomot opettelevat etäjohtamista, ranskalainen taitolentoryhmä hurmasi suomalaispilotin

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Tavoiteajassa valmistuminen jää monilla haaveeksi koronakriisin keskellä. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Rehtorit ja ministeri nuivina haaveille ikuisesta opiskeluoikeudesta

Tavoiteajassa valmistuminen jää monilla haaveeksi koronakriisin keskellä. Toisaalta osalla opiskelijoista opinnot ovat edistyneet nyt paremmin kuin ennen koronaa. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen mielestä opinto-oikeuden pidennys loputtomiin ei ole ratkaisu.

Rehtorit ymmärtävät opiskelijajärjestön huolen yliopisto-opintojaan puurtavien jaksamisesta, mutta ikuisen opinto-oikeuden vaarana on, että se hankaloittaisi yliopistojen taloudellista asemaa.

Työpaikoilla opetellaan nyt hybridijohtamista

Rantalainen Oy:n palkka- ja HR-asiantuntija Katja Nousiainen haluaa tehdä poikkeusolojen jälkeenkin 2–3 päivää etätöitä viikossa. Kuva: Jari Kärkkäinen / Yle

Etätyön tekeminen koronaolojen jälkeen jakaa vastaajia Ylen kyselyssä. 35 prosenttia työntekijöistä haluaisi jatkossa tehdä etätöitä aiempaa enemmän, mutta toisaalta melkein yhtä suuri joukko ei halua lisää etätöitä.

Etätyötä tehneiden joukossa suosituinta olisi tehdä etätyötä vähintään puolet työajasta. Esimiehiä koulutetaan nyt hybridijohtamiseen, jossa johtaja ei ole enää paikan päällä eikä ihmisten kanssa jutustella työpaikalla entiseen malliin.

Yle seurasi Suomeen saapuvan taitolentoryhmän harjoituslentoa

Patrouille de France -taitolentoryhmä harjoituslennollaan eteläisen Ranskan päällä. Kuva: Patrouille de France

Kävimme seuraamassa, kun Ranskan ilmavoimien taitolentoryhmä harjoitteli Pariisissa ennen Suomen vierailuaan. Mukana lennolla oli myös Suomen ilmavoimien taitolentoguru Marc Fuss. Kahdeksan hävittäjän hallittu yhteispeli on pitkän harjoittelun tulosta, ja Ranskan taitolentäjille näytökset ovat päätyö. Taivaan taitureita voi ihastella Kaivopuistossa tulevana perjantaina.

Maastopalot jatkuvat Turkin turistialueella

Maasto roihusi sunnuntaina Marmariksen alueella. Kuva: Mahmut Serdar Alakus / AOP

Turkissa turistien suosimalla Egeanmeren rannikkoalueella on evakuoitu lisää ihmisiä maastopalojen tieltä. Sunnuntaina niin turisteja, hotellien henkilökuntaa kuin paikallisia asukkaita evakuoitiin Bodrumissa. Osa evakuoinneista on pitänyt suorittaa veneillä, sillä kaikki tiet eivät ole ajokunnossa.

Viime päivinä Turkissa on riehunut yli sata erillistä maastopaloa.

Viikko alkaa vaihtelevassa säässä

Uusi viikko alkaa vaihtelevassa säässä. Kuva: Seija Paasonen / Yle Sää

Maanantaina sateet hiipuvat, mutta saderintama mutkittelee Suomen yllä ja tuo mukanaan kuurosateita. Poutaisinta sää on Lapissa. Etelässä lämpötilat voivat nousta yli 20 asteen.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.