1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Qstock

Pohjois-Suomen suurin festivaali käynnistyi vesisateessa, mutta vieraiden hymy ei hyydy: "Keli on huono, mutta asenne ratkaisee"

Jopa 40 000 kävijää keräävä musiikkifestivaali Qstock on parhaillaan käynnissä. Suosituin festivaaliasuste on tällä kertaa kertakäyttöinen sadetakki.

Stina Lahtinen (vasemmalla) ja Minttu Jokiaho matkustivat Ilmajoelta nyt toista kertaa Oulun festivaalitunnelmiin. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Heinäkuu on ollut kuuma ja kuiva, mutta kun Oulun Qstock-festivaali pääsi vauhtiin, alkoi vesisade. Musiikki soi ja kertakäyttöiset sadeviitat kahisevat festivaaliväen fiilistellessä keikkoja.

Ilmajokiset Stina Lahtinen ja Minttu Jokiaho ovat vannoutuneita festarikävijöitä. Qstock on heille ainakin kesän viides festivaali, ja kalenterista löytyy vielä menokohteita. Festivaaleilta parivaljakko hakee nimenomaan elämyksiä.

Qstockin odotetuin esiintyjä on JVG. Fanisukatkin ovat ostettuna. Kaikkinensa Oulun tapahtuma saa kiitosta keskeisestä sijainnistaan ja järjestelyiden toimivuudesta.

– Keli on huono, mutta asenne ratkaisee, Jokiaho sanoo.

Oululainen Janne Appelgren ei anna reilusti kastelevan vesisateen häiritä. Se on varustautumiskysymys.

– Kumpparit on hankittu tätä varten. Ne ovat nyt sisäänajossa, sanoo Appelgren ja hyppää vielä kerran sadevettä keränneeseen ojaan.

Kun meininki on kyllin hyvä, tarkenee vähemmälläkin varustuksella, ajattelee oululainen Janne Appelgren. Kuva: Janne Körkkö / Yle

– Bilettäjälle ei tule kylmä. Tämä on ensimmäinen kerta minun Qstock-historiassani, kun täällä sataa näin paljon. Ja tämä on minulle ehkä viidestoista kerta.

Vesisadealue viihtyi lähes koko perjantai-illan Oulun yllä. Vaikka monella vaatteet olivat läpimärät, ei hymy hyytynyt.

Iloa siitä, että artistit saavat esiintyä

Festivaali myytiin loppuun kahdeksatta kertaa peräkkäin. Raattiin ja Kuusisaareen kokoontuu tänä viikonloppuna noin 40 000 festivaalikävijää.

Tänään Oulun kaupunki tiedotti, että kesäkuussa poistettu maskisuositus on jälleen voimassa. Myös Qstock-festivaali suosittelee maskin käyttöä.

Oululaiset Nina Salmela ja Mika Kemppainen ovat kiertäneet festivaaleilla ainakin Suomessa, Virossa ja Latviassa. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Koronan varjo on mielessä myös oululaisilla Nina Salmelalla ja Mika Kemppaisella. Kaksikko valitsi paikkansa päälavan laidalta, kauempaa väkijoukoista.

– Kyllä koronan kanssa pitää olla edelleen varovainen, Kemppainen sanoo.

– Astmaatikkona olen saanut kaksi rokotusta, ja korona ei pelota, kun pitää järjen päässä, Salmela jatkaa.

Salmelan ja Kemppaisen omat maskit olivat vielä repussa. He pitävät koronaa uutena kansantautina, jota ei voi lakaista maton alle, mutta jonkunlaista normaaliutta elämään kaivataan.

– Opettajana toivon, että nuoret pääsisivät palaamaan lähiopetukseen, Salmela sanoo.

Hän muistaa sen ilon, mikä nuorilla oli viimeisimmän etäopetusjakson jälkeen, kun opetus siirtyi takaisin luokkahuoneisiin.

Pariskunta on iloinen myös siitä, että festivaali päästiin järjestämään täysimittaisena ja että artistit pääsevät vihdoin esiintymään isoille yleisöille.

– Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026, ja se sopii linjaan, että saamme olla festarikaupunki. Olen ylpeä ja onnellinen kun saan olla täällä, Salmela sanoo.

Entä se vesisade?

– Jospa lauantaina ei sataisi yhtä paljon, Kemppainen naurahtaa.

Kaksipäiväinen festivaali Qstock käynnistyi tänään Oulussa vesisateisena. Kaksipäiväiseen festivaaliin on myyty 40 000 lippua. Kuva: Janne Körkkö / Yle