1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Yhdysvaltain oikeusministeriö: Ex-presidentti Trumpin pitkään panttaamat verotiedot annettava kongressille

Yhdysvaltain edellisen presidentin Donald Trumpin verotiedoista on kiistelty jo vuosia. Kongressin verovaliokunta on vaatinut tietoja selvittääkseen, oliko entinen presidentti noudattanut verolakeja. Trumpin hallinto kieltäytyi luovuttamasta tietoja.

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin verotiedoista on kiistelty jo pitkään. Kuva: Jim Lo Scalzo/ / EPA

Yhdysvaltain kongressi on saamassa käsiinsä entisen presidentin Donald Trumpin verotiedot. Maan oikeusministeriö määräsi perjantaina valtiovarainministeriön luovuttamaan tiedot edustajainhuoneen veroista vastaavalle valiokunnalle.

Valiokunta vaati nähtäväkseen verotietoja kuuden vuoden ajalta. Trumpin hallinto kieltäytyi luovuttamasta niitä, koska silloisen valtiovarainministerin Steven Mnuchinin mielestä valiokunta vaati niitä puoluepoliittisista syistä. Demokraateilla oli enemmistö edustajainhuoneessa myös Trumpin kaudella.

Valiokunta vei asian oikeuteen vedoten liittovaltion lakiin, jonka mukaan verohallinnon on toimitettava kongressille kenen tahansa veronmaksajan verotiedot. Nyt oikeusministeriö totesikin, että valiokunnalla on laillinen oikeus saada tiedot nähtäväkseen.

Edustajainhuoneen puheenjohtaja, demokraattien Nancy Pelosi kiitti päätöstä. Pelosin mukaan kyse on kansallisesta turvallisuudesta.

– Yhdysvaltalaisilla on oikeus tietää, oliko hänellä presidenttinä toimiessaan ongelmallisia eturistiriitoja, jotka vaaransivat turvallisuutemme ja demokratiamme, Pelosi toteaa tiedotteessaan.

Aiemmin Trumpin verotiedot on saanut ex-presidentin kirjanpitäjiltä jo käyttöönsä New Yorkissa rikostutkintaa vetävä yleinen syyttäjä. Trump yritti estää tietojen luovuttamisen, ja asiasta jouduttiin hakemaan korkeimman oikeuden linjaus.

Trump ei ainakaan heti tuoreeltaan kommentoinut oikeusministeriön perjantaista päätöstä.

Lue myös:

Ex-presidentti Donald Trump ei ilahtunut konserniaan vastaan aloitetusta rikostutkinnasta – väittää tutkintaa poliittiseksi

Kun Valkoisen talon ovi Trumpin takana sulkeutuu, aukeaako raastuvan ovi? Syytesuojan poistuessa edessä voi olla tukku ongelmia 11.12.

Joe Biden julkaisi omat verotietonsa juuri ennen ensimmäistä vaaliväittelyä 30.9.

New York Times: Trump maksoi edellisenä vaalivuotena vain 750 dollaria liittovaltion tuloveroja 28.9.