Sammutuslentokoneet ovat lähtövalmiudessa Ruotsissa – pelastusjohtaja: "Jos Kalajoen palo lähtee leviämään latvapalona, se on sitten välitön avunpyyntö"

Uumajassa olevat sammutuslentokoneet olisivat Kalajoen metsäpalojen sammutusapuna muutamassa tunnissa, mikäli tilanne pahentuisi.

Maastopalon sammutustyöt jatkuivat Kalajoella lauantaina. Kuva: Aki Paavola / Lehtikuva

Pelastuslain mukaan sisäministeriö voi pyytää pelastustoimeen kuuluvaa kansainvälistä apua toiselta valtiolta. Päätöksen avun pyytämisestä tekee pelastusylijohtaja.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jarmo Haapanen kiitti Ylelle antamassaan haastattelussa sitä, että käytännössä jokainen Suomen pelastuslaitos on antanut sammutusapua Kalajoen metsäpaloihin.

Haapasen Twitterissä mainitsema kansainvälinen apu koskisi käytännössä Ruotsissa Uumajassa sijaitsevia sammutuslentokoneita.

Apua pyydettäisiin, jos metsäpalot lähtisivät leviämään latvapalona.

– Jos palo lähtee leviämään, teemme ensimmäisen arvion selviämmekö kotimaisin voimin. Mutta varmaa on se, että jos palo lähtee leviämään latvapalona, se on sitten välitön avunpyyntö, Haapanen sanoo.

Koneet tulisivat Kokkolan tai Oulun lentokentille

Sisäministeriö on valmistellut koneiden mahdolliseen vastaanottoon liittyvät asiat.

Yksikönjohtaja Pasi Ryynänen sisäministeriön pelastusosastolta kertoo, että Ruotsin siviilivalmiusvirasto MSB on antanut ohjeet asioista, jotka tulee järjestää Suomen puolelta, jotta koneiden vastaanotto ja toiminta täällä onnistuu.

– MSB on ilmoittanut, että Kokkolan lentokenttä voisi toimia koneille ensisijaisena tukikohtakenttänä ja toisena vaihtoehtona voisi olla Oulun lentokenttä. Oleellista tukikohtakentän osalta on tankkausmahdollisuus koneiden käyttämälle polttoaineelle sekä Covid- turvallisen lepo- ja majoitusmahdollisuuden järjestyminen lähellä tukikohtaa, Ryynänen kertoo.

Ryynäsen mukaan rescEU valmiusreserviin kuuluvien koneiden pyytäminen apuun tapahtuu EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n uutisen (siirryt toiseen palveluun) mukaan kaksi Ruotsin neljästä sammutuslentokoneesta on sijoitettuna Uumajaan.

Haapanen arvelee, että tilanteen lauetessa järjestelyt saataisiin toteutettua muutamassa tunnissa.

Hän kertoi puolenpäivän jälkeen lauantaina, että kansainvälisen avun tarve ei kuitenkaan ole juuri nyt ajankohtaista. Hän myös painotti, että sääolojen muuttuminen voi kuitenkin muuttaa tilannetta.

– Maassa etenevä palo ei välttämättä tarkoita kansainvälistä avuntarvetta, mutta siinäkin tapauksessa uhka latvapalon syttymisestä laukaisee avunpyynnön, Haapanen sanoo.