1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Argentiina

Kaksi argentiinalaista järveä muuttui kirkkaan violeteiksi – tutkijat ihmettelevät, mistä on kyse

Paikalliset luonnonsuojelijat uskovat, että järviin on päätynyt teollisuusjätettä, joka liittyy katkarapujen käsittelyyn.

Kaksi järveä muuttui violeteiksi Argentiinassa
Kaksi järveä muuttui violeteiksi Argentiinassa

Argentiinan Patagonian alueella kaksi järveä on muuttunut oudon violeteiksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Järvet sijaitsevat Argentiinan pitkän Atlantin-rannikon keskivaiheilla, Trelewin kaupungin lähellä.

Lennokista otetussa videossa järvien vesi on luonnottoman violettia. Järvien ympärillä levittäytyy aavikkomainen tasanko, jossa kasvillisuutta on niukasti.

Argentiinan paikalliset ja valtakunnalliset ympäristöviranomaiset yrittävät selvittää, mistä outo värimuutos johtuu. Toistaiseksi arvioita ei ole julkaistu.

Reutersin haastattelema Argentiinan luonnonsuojelujärjestön RENACEn aktiivi Pablo Lada uskoo, että kyse on läheisistä teollisuuslaitoksista peräisin olevista jätteistä.

Trelew sijaitsee meren rannalla ja alueella harjoitetaan merkittävää katkarapujen kalastusta. Lada uskoo, että järviin on päätynyt laitoksissa käytettävää väriainetta, joilla ravuille annetaan niille tyypillinen vaaleanpunainen väri.

Ladan mukaan teollisuuslaitosten jätteidenkäsittely on huonolla tolalla. Kaupungin viranomaiset paljastivat hiljattain, kuinka kuorma-autoista kaadettiin jätteitä vesistöön.

Toistaiseksi ei ole tietoa, onko väristä ollut varsinaista haittaa järvien luonnolle.