1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Norjan koronatilanne on huonontunut, mutta kuka vain pääsee Pohjois-Norjasta Suomeen ilman terveyskontrollia – myös korkean riskin maista tulevat

Valtioneuvoston antaman asetuksen sanamuoto mahdollistaa kenelle vain Suomeen matkustamisen ilman terveyskontrollia. Asetukseen on kirjattu nimeltä Pohjois-Norjan kunnat, joista tulevat pääsevät vapaasti maahan. Lapin sairaanhoitopiiri toivoo asetukseen muutosta.

Valtioneuvoston asetuksen sanamuoto mahdollistaa kenelle vain Suomeen tulon ilman terveystarkastuksia. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle

Pohjois-Norjassa Suomen naapurikunnista matkustavat pääsevät Suomeen ilman terveyskontrollia. Heinäkuun 26. päivä voimaan tulleeseen valtioneuvoston asetukseen (siirryt toiseen palveluun) on kirjattu, että alhaisen koronailmaantuvuuden maista (ilmaantuvuusluku alle 10) ja nimellä mainituista Pohjois-Norjan kunnista tulevilla henkilöillä ei ole tarvetta terveystarkastuksiin.

– Vaikka tulisi Espanjasta Norjaan ja tulisi näiden kuntien kautta, asetuksen mukaan terveystarkastuksia ei tehdä, sanoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Broaksen mukaan asiasta on oltu yhteydessä sosiaali- ja terveysministeriöön ja pyydetty asetuksen uudelleen tarkastelemista.

– Infektiotorjunnan näkökulmasta asetus ei ole järkevä, sanoo Broas.

Pohjois-Norjassa koronatilanne on huonontunut (siirryt toiseen palveluun). Tromssassa ja Finnmarkissa koronan ilmaantuvuusluku on Broaksen mukaan yli 80.

– Muualla Norjassa on alueita, joissa epidemiatilanne voi olla hyvinkin aktiivinen. Jos sieltä tullaan Suomeen niin tartuntatautilaki ja asetus ovat ristiriidassa tämän käytännön kanssa, Markku Broas toteaa.

Broaksen mukaan asetuksen sanamuotoa tulisi muuttaa niin, että Pohjois-Norjan kunnissa kirjoilla olevat pääsisivät vapaasti Suomeen, ei kaikki niiden kautta tulevat.

– Puhutaan niin sanotusta rajayhteisöstä, Broas sanoo.

Lapin sairaanhoitopiiri ja kunnat seuraavat aktiivisesti maahantuloa. Tällä hetkellä ei Ruotsin ja Norjan kautta tulleessa rajaliikenteessä ei ole havaittu tartuntoja Lapin sairaanhoitopiirin alueella.

Norja tiukentanut maahantuloa Lapista

Norja on tiukentanut maahantulosäännöksiä Suomesta. Suomesta Norjaan saapuvien maahantuloehdot vaihtelevat henkilön asuinkunnan sairaanhoitopiirin mukaan.

Jatkossa Lapin sairaanhoitopiirin alueelta Norjaan saapuvat joutuvat maahan tullessa jäämään karanteeniin, sillä koronan ilmaantuvuus Lapin sairaanhoitopiirin alueella on kasvanut. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueen asukkaat voivat sen sijaan yhä matkustaa Norjaan vapaasti, sillä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella koronan ilmaantuvuus on muuta Lapissa vähäisempää.

Mikäli Norjaan saapuu niin sanotulta vihreältä alueelta, joihin myös Länsi-Pohjan alue kuuluu, mutta yöpyy, käyttää julkista liikennettä tai on tekemisissä suuremman koronailmaantuvuuden alueella asuvien ihmisten kanssa, on maahantulija velvoitettu jäämään karanteeniin. Tällainen tilanne voisi tulla esimerkiksi silloin, jos Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella asuva henkilö yöpyisi Lapin sairaanhoitopiirin alueella ennen Norjaan saapumistaan.

Täyden rokotussarjan saaneiden tai koronainfektiosta puolen vuoden sisällä parantuneiden henkilöiden ei tarvitse jäädä karanteeniin.