1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Talibanin raketti-isku vaurioitti lentokenttää Afganistanin Kandaharissa - ääriliike iskee nyt voimalla kaupunkeihin

Taistelut Afganistanissa ovat yltyneet toukokuun alun jälkeen, jolloin ulkomaiset joukot aloittivat vetäytymisen maasta.

Afganistanin turvallisuusjoukot partioivat Kandaharissa heinäkuussa. Kuva: AFP / Lehtikuva

Ainakin kolme rakettia on osunut Kandaharin lentokentälle eteläisessä Afganistanissa äärijärjestö Talibanin jatkettua hyökkäyksiään maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin. Viranomaisten mukaan raketit vaurioittivat kiitorataa, minkä vuoksi lennot kentältä on ainakin osan päivästä peruttu.

Kandaharin lentokentän kautta on pystytty tukemaan ja huoltamaan Talibania vastaan taistelevia hallituksen joukkoja.

Taliban on vallannut merkittävästi maa-alaa Afganistanissa, mutta se on pääosin pystynyt levittäytymään harvaan asutulla maaseudulla. Viime aikoina ääriliike on alkanut iskeä moniin keskeisiin maakuntakeskuksiin.

Kandaharissa Talibanin iskut ovat jatkuneet jo viikkojen ajan. Kaupunkia ympäröivä Kandaharin maakunta oli Talibanin keskuspaikkoja, kun liike hallitsi Afganistania vuosina 1996 – 2001.

Taistelut Afganistanissa ovat yltyneet toukokuun alun jälkeen, jolloin ulkomaiset joukot aloittivat vetäytymisen maasta.

Lisäjoukkoja pyydetty Kandaharin lähelle

Kandaharin lähellä sijaitsevassa Helmandin maakunnassa taisteluja käydään jo maakunnan pääkaupungin Lashkar Gahin sisällä. Kaupunki on pyytänyt hallitusta lähettämään lisäjoukkoja tukemaan hyökkäyksen torjumista.

Toistaiseksi hallituksen joukot ovat pystyneet estämään ääriliikettä saamasta haltuunsa strategisesti merkittäviä kaupunkialueita. Hallituksen ilmaiskut tiiviisti asutettujen alueiden lähellä ovat kuitenkin herättäneet kauhua siviiliväestössä.

- Taliban ei anna meille armoa, eikä hallitus lopeta pommittamista, Lashkar Gahin asukas Halim Karimi kuvaili uutistoimisto AFP:lle.

Lue lisää:

Taliban-taistelijan tunnistaa pitkästä parrasta ja merkkilenkkareista – afganistanilaiset kertovat Ylelle pelkäävänsä äärijärjestön paluuta

Kiina otti Taliban-liikkeen lämpimästi vastaan, kun USA:n joukot poistuivat Afganistanista – Kiinalle oma uiguuriväestö on Talibania suurempi uhka