1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Heinäkuu sinetöi alkukesän mittaushistorian lämpimimmäksi suuressa osassa maata – alkavalla viikolla palataan tavanomaiseen sateiden saattelemana

Lämpötilat ovat alkavalla viikolla maan etelä- ja keskiosassa 20 asteen tienoilla ja pohjoisessa muutaman asteen vähemmän. Sateisin päivä on ennusteen perusteella tiistai ja tuolloin vettä voi sataa Kaakkois-Suomessa 50 millimetriä.

Matalapaineen ennustettavuudessa on vielä epävarmuutta, koska se saapuu Suomeen epätavallisesta suunnasta etelästä. Kuva: Hilma Toivonen / Yle

Kesä- ja heinäkuu olivat Suomessa mittaushistorian lämpimimmät suuressa osassa maata, selviää (siirryt toiseen palveluun) Ilmatieteen laitoksen tilastoista. Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan kesä-heinäkuun lämpötilat olivat kahdesta viiteen astetta tavanomaista lämpimämpiä. Aurinko myös paistoi alkukesällä ennätyksellisen paljon.

– Maan etelä- ja keskiosassa myös hellepäiviä oli eniten mittaushistoriassa. Keskimääräinen sademäärä oli tavanomaista pienempi, ja tavanomaisesta sademäärästä jäätiin 30-100 millimetriä. Se on paljon, sanoo Kotakorpi.

Jos alkukesä oli lämpimin koskaan, on elokuun ensimmäinen viikko jotakin ihan muuta. Kotakorpi kuvailee alkavan viikon säätä sateiden sävyttämäksi tavanomaiseksi kesäsääksi.

Lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa 20 asteen tienoilla ja pohjoisessa lämpötilat jäävät muutaman asteen muun maan lukemista.

Maan kaakkoisosassa voi sataa päivän aikana 50 millimetriä vettä. Kuva: Kerttu Kotakorpi / Yle

Alkuviikkoa sävyttävät sateet. Ennusteen perusteella saderintama kulkee huomenna maanantaina Suomen yli. Poutaista on etenkin pohjoisessa, mutta muualla maassa sadekuurot ovat mahdollisia.

Tiistaiksi Suomeen leviää etelästä matalapaine, mikä tuo sateita etenkin maan kaakkoisosaan. Kotakorven mukaan matalapaineen ennustettavuudessa on vielä epävarmuutta, koska se lähestyy Suomea epätavallisesta suunnasta.

– Näillä näkymin kovimmat sateet tulevat maan itäosassa, jossa voi sataa päivän aikana 50 millimetriä vettä. Kyseessä on hyvin voimakas matalapaine, joita on harvoin kesäaikaan, Kotakorpi sanoo.

Ilmatieteen laitos on antanut sadevaroituksen (siirryt toiseen palveluun) osaan Itä-Suomea mahdollisesti runsaiden sateiden vuoksi. Tiistaina poutaisinta on länsirannikolla ja Länsi-Lapissa. Keskiviikon valjetessa sateita tulee Kotakorven mukaan enää osassa Lappia.

– Keskiviikosta eteenpäin Suomen säässä on korkeapaineen yritelmää. On useampi päivä poutaista ja aurinkoista. Kesän aiempiin hellelukemiin ei kuitenkaan päästä.