1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Suunnitteletko Viron-matkaa? Suomi on nyt keltaisella listalla, mutta laivayhtiöt eivät odota suuria muutoksia matkustajamääriin

Suomesta Viroon saapuvilla matkustajilla on maanantaista alkaen oltava todistus koronarokotteiden saamisesta, negatiivisesta testituloksesta tai sairastetusta taudista. Suurimmat laivayhtiöt eivät usko muutoksen vaikuttavan matkustajamääriin, jotka ovat olleet paljon tavanomaista vähäisempiä.

Suomen ja Viron välinen matkustajaliikenne on laivayhtiöiden mukaan edelleen vähäistä verrattuna tavanomaiseen kesään. Kuva: Silja Viitala / Yle

Suomen ja Viron väliseen matkustamiseen tulee maanantaina muutoksia. Viro lisäsi Suomen maahantulomallinsa keltaiselle listalle lauantaina, sillä Suomen tartuntamäärät ovat kasvaneet.

Tämä tarkoittaa sitä, etteivät Suomesta tulevat matkustajat voi enää matkustaa Viroon vapaasti. Sen sijaan Viroon tullessa matkustajilla on oltava joko todistus sairastetusta taudista, saaduista koronarokotteista tai negatiivisesta testituloksesta.

Suomen ja Viron välinen matkustajaliikenne on lomasesongista huolimatta niin vähäistä, ettei matkustajamääriin odoteta tiukennuksen seurauksena suuria muutoksia, kerrotaan Tallink Siljasta ja Eckerö Linestä.

– Viimeinen puolitoista vuotta Suomen ja Viron välinen matkustajaliikenne on ollut hyvin vähäistä. Matkustaminen on kuitenkin edelleen mahdollista, ja kyllä se kohtuullisen yksinkertaiselta tuntuu, sanoo Eckerö Linen markkinointi- ja viestintäjohtaja Ida Toikka-Everi.

Hän toteaa, että uusien maahantulorajoitusten seurauksena rajamuodollisuuksissa voi tosin kestää oma aikansa.

Matkustajien otettava selvää maahantulorajoituksista

Suomesta tulevat matkustajat voivat käydä pikatestissä myös joillakin laivoilla tai Viroon tultuaan. Testi on maksullinen. Testivaatimus ei Visit Estonia -sivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) koske alle 12-vuotiaita lapsia.

Viron uudet maahantulorajoitukset saattavat tulla joillekin matkustajille yllätyksenä. Miten laivayhtiöt varmistavat, että laivaan nousevat tietävät tarvitsevansa maahantulomallin mukaisen todistuksen?

– Tietysti päivitämme nettisivuille tiedot ja myös laivalla infotaan matkustajia. Mutta kuten tähänkin asti, toivomme, että matkustajat itse ottavat selvää mitä dokumentteja vaaditaan, sanoo Tallink Siljan viestinnän asiantuntija Armi Kailio.

Myös Eckerö Line peräänkuuluttaa matkustajien omaa vastuuta. Toikka-Everin mukaan matkoja on koronaviruspandemian aikana varattu muutenkin hyvin viime tipassa muuttuvien rajoitusten ja ohjeiden takia.

Tilanne on vaikea, mikäli laivalla Suomesta tulleen matkustajan Virossa tehty koronatestitulos osoittautuu positiiviseksi, sanoo Toikka-Everi.

– Koronaa sairastavan matkustajan kuljettaminen voi olla hankalaa. Ehdottomasti kaikkia kannustetaan siihen, että he ovat matkaan lähtiessä varmoja, että ovat terveitä. Ihmisten täytyy omasta terveydestä ja tekemisestään ottaa vastuu.

– Myös ohjeisiin ja sääntöihin perehtyminen ja niiden noudattaminen ovat aina matkustajan vastuulla.

Viron ilmaantuvuusluku Suomea korkeampi

Kumpikaan laivayhtiö ei odota, että Viron uudet maahantulorajoitukset saisivat jo matkansa varanneita tekemään joukolla peruutuksia.

Tallink Siljasta kerrotaan, ettei peruutuksia ole myöskään ollut viikonloppuna tavallista enempää. Suunnitteilla ei ole, että Tallinnan-reittejä karsittaisiin. Molemmat laivayhtiöt painottavat, että yhteys on tärkeä työn puolesta matkustaville sekä laivarahdille.

Suomen koronavirustartuntojen ilmaantuvuus on ollut nousussa, mutta Virossa tartuntoja on todettu suhteellisesti enemmän.

Suomen ilmaantuvuusluku oli sunnuntaina Maailman terveysjärjestö WHO:n tietokannan (siirryt toiseen palveluun) mukaan noin 130, kun Viron vastaava luku oli noin 138. Kyse on viimeisen kahden viikon aikana todetuista tartunnoista 100 000 henkeä kohden.

Vaikka koronavirustartuntojen ilmaantuvuus on noussut Suomessa vauhdilla, Tallink Silja aloitti sunnuntaina jälleen Helsingin ja Tukholman välisen risteilynsä lähes puolentoista vuoden tauon jälkeen. Laiva liikennöi joka toinen päivä.

– Totta kai seuraamme matkustajamääriä tarkasti. Puhutaan isoista laivoista, joissa turvavälien pitäminen on helppoa, Kailio sanoo.

Lue lisää

Oletko lomasi jäljiltä pihalla koronarajoituksista? Kokosimme pahimpien korona-alueiden suositukset ja rajoitukset tähän artikkeliin