1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Siilinjärvi

Veden keittokehotus jatkuu Siilinjärvellä ainakin pari viikkoa – veden saastuminen johtuu sadeveden pääsystä vedenottamon vesisäiliöön

Vedenottamon vesisäiliöstä löydettiin sunnuntaina vuoto, josta sadevettä on päässyt säiliöön. Juomavesi on keitettävä vähintään viiden minuutin ajan. Siilinjärven keskustassa on kaksi vedenjakelupistettä.

Vedenjakelupiste Siilinjärven keskustassa. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Juomaveden keittokehotus jatkuu edelleen Siilinjärven kirkonkylällä ja sen ympäristössä. Vesijohtovedestä löydettiin perjantaina koliforminen bakteeri ja E.Coli -bakteeri.

Vesiosuuskuntien alueista keittokehotus koskee Golftien, Kumpusen, Pohjois-Hamulan, Tynnörinen-Jynkänniemen, Kasurilanmäen ja Kasu-Kokon vesihuolto-osuuskuntien alueita. Kuopion Vesi on perustanut kaksi väliaikaista vedenjakelupistettä Siilinjärven keskustaan.

Vesijohtoveden saastumisen syyksi paljastui sunnuntaina Siilinjärven vedenottamon vesisäiliössä oleva vuoto, josta säiliöön on päässyt sadevettä.

– Tällä hetkellä on todettu, että betonirakenteiden välistä säiliöön vuotaa vain sadevettä. Nyt ensiapuna on, että sadevedet johdetaan ympäriltä muualle ja sen jälkeen aloitetaan suunnittelu, että mitä sille voidaan tehdä, kertoo Kuopion Veden käyttömestari Risto Pitkänen.

Kuopion Vesi aloittaa verkoston veden kloorauksen maanantaina. Siitä huolimatta kaikki ruoka- ja juomavesi on keitettävä vähintään viiden minuutin ajan.

Veden keittokehotuksen ja kloorauksen arvioidaan kestävän vähintään kahden viikon ajan.

– Puhutaan pitkästä ajasta, verkosto on laaja. Alustavien arvioiden mukaan minimissään kaksi viikkoa keittokehotus on voimassa, että pystytään varmistamaan että verkosto puhdistuu, kertoo Kuopion Veden verkostoinsinööri Kimmo Mikkola.

Klooraus aiheuttaa veteen kloorin hajua. Herkkäihoisille kloori voi aiheuttaa samantyyppisiä iho- ja silmäoireita kuin kloorattu uimavesi.

Keittokehotus ei koske Vuorelan ja Toivalan aluetta eikä muita Siilinjärven alueella toimivia vesihuolto-osuuskuntia.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.