Hyppää sisältöön

Juho Eerola ei lähde mukaan perussuomalaisten puheenjohtajakilpaan

Eerola kertoo tavoittelevansa jatkokautta puolueen kolmantena varapuheenjohtajana. Ensi viikolla Seinäjoella järjestettävään puoluekokoukseen on ilmoittautunut toistaiseksi kuusi puheenjohtajaehdokasta.

Juho Eerola (ps.) on kolmannen kauden kansanedustaja ja varapuhemies. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Varapuhemies Juho Eerola (ps.) ei lähde tavoittelemaan perussuomalaisten puheenjohtajuutta ensi viikolla pidettävässä puoluekokouksessa.

Eerola kertoi asiasta Facebook-lähetyksessään tänään puoliltapäivin. Hän arvioi, että puolueen puheenjohtajana ja eduskunnan varapuhemiehenä toimiminen samanaikaisesti olisi mahdotonta.

– Puheenjohtaja ei voi istua kultaisessa häkissä eduskunnan varapuhemiehenä. On oltava ärhäkkä haastaja eikä puolueeton puheenvuorojen jakaja. En voisi olla sekä eduskunnan varapuhemies että johtavan oppositiopuolueen puheenjohtaja. Toisesta tehtävästä olisi luovuttava, Eerola sanoi.

– Puhemiehistössä toimiminen on suuri kunnianosoitus, enkä koe olevani ratkaisevalla tavalla parempi (puheenjohtaja) kuin Riikka Purra tai Sakari Puisto. Näistä mainituista syistä johtuen en tavoittele puheenjohtajuutta.

Eerola kertoi kuitenkin tavoittelevansa puoluekokouksessa jatkokautta kolmantena varapuheenjohtajana. Jo aiemmin samaa paikkaa ovat kertoneet tavoittelevansa kansanedustajat Veikko Vallin ja Sebastian Tynkkynen. Lisäksi paikkaa tavoittelevat Ville-Veikko Elomaa, Jeppe Isberg, Mira Nieminen ja Zara Villikka.

”Puheenjohtajan tulee olla kansanedustaja”

Puheenjohtajaehdokkaiksi ovat ilmoittautuneet aiemmin kansanedustajat Sakari Puisto ja Riikka Purra sekä Kristiina Ilmarinen, Ossi Tiihonen, Zara Villikka ja Urpo Vähäranta.

Istuva puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilmoitti kesäkuussa luopuvansa tehtävästä.

Eerola arvioi itse, että valittavan puheenjohtajan olisi ”tässä tilanteessa” oltava kansanedustaja.

– Kriteerit täyttäviä ehdokkaita löytyy tietysti muualtakin, kuin eduskunnasta. Edellinenkin tuli europarlamentista. Tässä nykyisessä tilanteessa, jossa tavoitellaan pääministeripuolueen asemaa kahden vuoden päästä, näen välttämättömänä, että puheenjohtaja tulee kansanedustajien joukosta.

Puoluekokous järjestetään Seinäjoella 14.–15. elokuuta. Puoluesihteeri Simo Grönroos arvioi kesäkuussa Ylelle, että paikalle odotetaan noin 3 000 kokousedustajaa.

Voit keskustella tästä aiheesta tiistaihin 3. elokuuta klo 23 saakka.

Lue lisää:

Ylen kysely perussuomalaisten vaikuttajille: Riikka Purra ylivoimainen suosikki uudeksi puheenjohtajaksi

Tutkija: Halla-ahon seuraaja on se, jonka kannattajat aktivoituvat – "Neljä vuotta sitten Homma-foorumilla mobilisoitiin kyytejä Jyväskylään"