1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Etelä-Pohjanmaan koronatilanne pahenee: eniten tartuntoja nyt 10–19-vuotiailla, koulun aloitus huolettaa

Koronatartuntojen määrä Etelä-Pohjanmaalla on edelleen nousussa. Heinäkuussa eniten tartuntoja on todettu lapsilla ja nuorilla. Infektioylilääkäri murehtii koulujen alkamista: etäopetusta vältetään viimeiseen asti, mutta odotettavissa on joukkoaltistumisia.

Etelä-Pohjanmaalla tutkituista koronanäytteistä löytyi viikonloppuna yli 20 uutta tartuntaa. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Infektioylilääkäri Elina Kärnä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä on huolissaan Etelä-Pohjanmaan tuoreista koronaluvuista.

Lauantaista tähän maanantaipäivään maakunnassa on varmistunut 23 uutta koronatartuntaa. Viime viikon luvut ovat kolmanneksi korkeimmat koko pandemian aikana.

Sen lisäksi, että nyt mietitään, siirtyykö Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri pandemian kiihtymisvaiheeseen, koulujen ensi viikolla alkava lukuvuosi huolettaa. Viime aikoina suuri osa tartunnoista on todettu 10–19-vuotiailla.

– Pyrimme kaikin keinoin turvaamaan koulunkäynnin lähiopetuksessa, mutta jos nuorilla on paljon tartuntoja, se tietää koulujen alkaessa joukkoaltistuksia eli risaistä koulunkäyntiä, Kärnä sanoo.

Toistaiseksi lapset ja nuoret ovat sairastaneet koronavirustaudin kohtuullisen lievänä, mutta kesä on todistanut, että viruksen deltavariantti leviää myös nuorempien keskuudessa herkästi.

Kärnän mukaan viime aikoina tartunnan saaneiden joukossa on rokottamattomia, mutta myös kerran tai kaksi rokotettuja. Heilläkin rokotteet ovat kuitenkin suojanneet vakavimmalta taudinkuvalta.

Sairaalahoidossa on Etelä-Pohjanmaalla joitain koronaviruspotilaita. Sairaalahoidon kannalta koronan kuormittavuus Kärnän mukaan aika vähäistä.

Kiihtymisvaiheeseen?

Etelä-Pohjanmaan koronayhteistyöryhmä eli Nyrkki kokoustaa vielä tänään maanantaina.

Nyt mietitään, antavatko koronaepidemian tunnusluvut aiheen nostaa sairaanhoitopiiri perustasolta kiihtymisvaiheeseen.

– Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 32 sataa tuhatta asukasta kohden. Se on kiihtymisvaiheen suuntaan menossa.

– Me joko toteamme, että seuraamme tilannetta perustasolla huolestuneena tai teemme päätöksen kiihtymisvaiheeseen siirtymisestä, Kärnä sanoo.

Toistaiseksi tartuntaketjut on saatu hyvin jäljitettyä. Kärnän mukaan Etelä-Pohjanmaalla on ollut hyvin vähän epäselviksi jääviä tartuntoja.

Tartuntamäärä on kuitekin suuri ja sen lisäksi, että tartuntaketjuja tulee muualta Suomesta, niitä tulee myös oman alueen ravintoloista, yökerhoista ja tapahtumista.

Seuraa täältä lisää Ylen uutisia Etelä-Pohjanmaalta.