1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. perusopetus

Syksyn opetus käynnistetään Jyväskylässä lähiopetuksessa – ryhmien välisiä kontakteja pyritään välttämään

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä linjasi uusia koronasuosituksia syyslukukauden alkuun. Kaupunki haluaa varmistaa, että perusopetus ja vapaa-ajalla tapahtuva harrastaminen voivat jatkua mahdollisimman normaalisti lasten ja nuorten osalta.

Syyslukukausi aloitetaan perusopetuksen osalta lähiopetuksessa. Kuvituskuva. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kokoontui tänään pohtimaan koronatilannetta ja siihen liittyviä suosituksia. Jyväskylän kaupunki siirtyi viime viikolla koronan kiihtymisvaiheeseen.

Kaupungin tiedotteen mukaan opetus pyritään käynnistämään Jyväskylässä perusopetuksen osalta lähiopetuksena. Toisella asteella ja korkeakouluissa opetuksen toteuttamiseen liittyvistä käytännöistä tehdään itsenäiset päätökset omien koronasuunnitelmien mukaisesti. Jyväskylän yliopistossa sekä Jyväskylän ammattikorkeakouluissa syyslukukausi aloitetaan sekä lähi- että etäopetuksessa.

Koronaturvallisuutta pyritään parantamaan kouluissa erilaisin turvajärjestelyin. Esimerkiksi opetus ja ruokailut järjestetään perusopetuksessa viime talven tapaan ryhmien välistä liikkumista minimoiden. Varhaiskasvatus järjestetään mahdollisuuksien mukaan niin, että ryhmiä ei sekoiteta tai yhdistetä keskenään.

Retkiä ei järjestetä

Johtoryhmä linjasi myös, että syksyn aikana ei järjestetä koulujen välisiä tapahtumia, joissa oppilasryhmät sekoittuvat tai ovat laajasti kontaktissa toisiinsa. Myöskään retkiä tai leirikouluja ei perusopetuksessa syksyllä järjestetä. Perusteena on kaupungin mukaan se, että lapsilla ja nuorilla ei ole vielä rokotusten tuomaa suojaa ja virus voi levitä ryhmien välillä nopeasti.

Kaupungin mukaan opetuksen järjestelyillä halutaan varmistaa, että perusopetus ja vapaa-ajalla tapahtuva harrastaminen voivat jatkua mahdollisimman normaalisti lasten ja nuorten osalta.

Kaupungin perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan yhteiset fyysiset kokoontumiset ja koulutuspäivät sekä vanhempainillat toteutetaan joko pienryhmissä tai etätapaamisina. Pienryhmätapaamisissa tulee noudattaa kahden metrin turvaväliä ja niissä käytetään maskeja. Linjaus on voimassa vuoden loppuun.

Maskisuositus jatkuu

Kaupunki jatkaa voimassa olevaa maskisuositusta kaikissa julkisissa tiloissa sekä joukkoliikenteessä. Kouluissa maskeja suositellaan käytettävän kuudennesta vuosiluokasta alkaen.

Kaupungin omassa toiminnassa perusopetuksen sekä varhaiskasvatuksen henkilökunnan edellytetään käyttävän työpaikalla visiirejä tai maskeja. Maskisuositus koskee myös lapsia kouluun tai varhaiskasvatukseen saattavia vanhempia.

Lue lisää: Korona kurittaa Jyväskylän korkeakouluopiskelijoiden arkea myös alkavalla lukukaudella: luvassa etäopetusta ja kahden metrin turvavälejä

Koronapandemian kiihtymisvaiheen kriteerit täyttyvät Jyväskylässä – taustalla lisääntyneet tartunnat ja kaksinkertaistunut ilmaantuvuusluku