Kouvolan kaupunginvaltuuston johtoon on nousemassa Paula Werning – hän haluaa napakampia kokouksia ja ajoissa käytyjä keskusteluja

Paula Werning on Kouvolan kuntavaalien ääniharava, joka istuu myös eduskunnassa. Werning tahtoisi puheenjohtajana napakoittaa valtuuston istuntoja ja varmistaa, että päätöksenteon kannalta tärkeä tieto tavoittaa kaikki tasapuolisesti.

Paula Werning on ammatiltaan sairaanhoitaja, mutta istuu nyt eduskunnassa. Arkistokuva. Kuva: Yle / Antro Valo

SDP:n Paula Werning johtaa Kouvolan kaupunginvaltuustoa seuraavat neljä vuotta.

SDP:n kunnallisjärjestö asetti Werningin odotetusti ehdolle puheenjohtajaksi viikonlopun kokouksessaan, ja nyt Werningin ja puheenjohtajuuden välissä on vain kunnanvaltuuston päätös elokuun puolivälissä.

Istuva kansanedustaja Werning nousi demareiden ääniharavaksi kesäkuun kuntavaaleissa 1226 äänellään. Werning uskoo, että kansanedustajuus tuo etua valtuuston puheenjohtajan tehtäviin. Hän ei usko, että kansanedustajuus yhdessä puheenjohtajuuden kanssa uuvuttaisi.

– Näen myös kaupungin etuna sen, et meillä on kansanedustajana sellainen ihminen, joka istuu puheenjohtajana. Meillä on se tieto, missä mennään Kouvolassa ja mitä me haluamme. Olen käynyt asiasta keskusteluja oman ryhmäni jäsenten kanssa, jotka ovat samassa tilanteessa. Kun siihen pystyy moni muukin, niin pystyn minäkin. Tunnen itseni, tunnen voimavarani ja tunnen tapani tehdä töitä, Werning kertoo.

Tulevana valtuustokautena palastellaan ja makustellaan

Werning tietää jo, millaisia muutoksia hän tahtoisi saada aikaan valtuuston toiminnassa. Pienet ryhmät ovat usein vaarassa jäädä ilman tarvitsemaansa tietoa, ja asioita puidaan valtuuston kokouksissa niin, että ne venyvät työpäivän mittaisiksi.

Yhdessä toimiminen voisi olla hyvä lääke siihen, että kaikki saavat tehdä päätöksiä samalla tietopohjalla.

– Niin isot kuin pienetkin ryhmät ja niiden jäsenet ovat yhtä arvokkaita. Tahdon, että käymme valtuutettujen kanssa yhteisiä kokouksia jo ennen kuin kokoonnumme tekemään päätöksiä. Kaikkien pitäisi saada sama tieto, Werning sanoo.

Werning nostaa esiin hallituksen iltakoulut, joita on järjestetty viimeiset neljä vuotta. Hallituksen pöydän ääressä istuvat ryhmät, viranhaltijat ja puheenjohtajat istuvat keskustelemaan ja jakamaan tietojaan. Vastaavia iltakouluja Werning tahtoisi myös valtuustolle.

– Silloin tietoa voi makustella rauhassa ja ajatella asioita ennakkoon. Meillä Kouvolassa kokoukset ovat olleet aika kuormittavia ja äärimmäisen pitkiä. Tämä on yksi keino, jolla valtuuston kokouksia voidaan napakoittaa, Werning kertoo.

Tutustuminen on tärkeää

Alkanutta kautta vietetään koronapandemian keskellä. Werning toivoo, että valtuuston jäsenet pystyisivät tutustumaan toisiinsa kasvotusten.

– Jos se on voimassa olevien rajoitusten myötä mahdollista, niin voisimme tavata vaikka Kouvolan kaupungintalon juhlasalissa turvaväleillä. On hyvä oppia tuntemaan ne ihmiset, joiden kanssa päätöksiä tekee. Se lisää luottamusta ja kannustaa keskusteluun.

Onko Kouvolan kaltaisella suurella alueella vaarana, että valtuutetut lähtevät niin sanotusti "kyläpolitikoimaan" eli ajamaan oman kylänsä etuja?

– Meillä Kouvola ei ole kaksi kilometriä rautatieasemalta, vaan se on paljon muutakin. Asioita on ajateltava myös kylien kannalta, mutta en näe sitä kyläpolitikointina. Se on täysin normaalia. On inhimillistä, että ajetaan oman asuinalueen asioita ja tuodaan asioita esille oman asuinalueen näkökulmasta. Myös äänestäjät odottavat tätä.

Werning muistuttaa, että yhdellä ihmisellä ei ole koskaan päätäntävaltaa, vaan päätökset tehdään yhdessä.

– Tarvittaessa asiat ratkaistaan äänestämällä. Kyllä jokaiseen päätökseen tarvitaan valtuuston enemmistö, Werning kertoo.

Tiukka talous on edelleen haaste

Millaisia haasteita alkaneella valtuustokaudella on tulossa vastaan?

– Haaste on se, että kuntatalous tulee olemaan tiukka. Vaikka Kouvolassa on tehty mittava palveluverkkouudistus ja tehty koulujen kanssa valtavia uudistuksia, isoja päätöksiä on edessä tulevana kautenakin. Varmaan yhteisen sävelen löytäminen on myös yksi haaste, se, että jokainen soittaa samoja nuotteja.

Jokaisesta puolueryhmästä jäi nyt kokeneita päättäjiä pois. Werning pitää tätä sekä huonona että hyvänä asiana.

– Valtava määrä osaamista lähtee. Vahvuus on kuitenkin se, että vaikka kuntapolitiikka on kova laji, silti löytyy uusia motivoituneita päättäjiä.