1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kiina

"Pekingiä tulee suojella kuolemaan asti" – Kiinassa miljoonia kotikarateenissa, kokonaisia rakennuksia on eristetty deltamuunnoksen vuoksi

Koronaviruksen helposti tarttuva deltamuunnos on levinnyt ainakin kahdelletoista alueelle Kiinassa.

Kiinassa yritetään torjua deltamuunnosta tiukoilla keinoilla
Kiinassa yritetään torjua deltamuunnosta tiukoilla keinoilla

Kiinassa suurimmat kaupungit ovat lisänneet koronatestausta, eristäneet rakennuksia ja asettaneet karanteeniin miljoonia asukkaita. Kaupunkien joukossa on esimerkiksi Peking ja Nanjing.

Pääkaupungin viranomaisten mukaan Pekingiä tulee nyt suojella kuolemaan asti säästämättä kustannuksissa.

Toisaalla keskisessä Kiinassa Zhuzhoussa Hunanin alueella yli 1,2 miljoonaa asetettu karanteeniin samalla kun viranomaiset testaavat ja rokottavat ihmisiä ahkerasti.

Zhuzhoun hallinto tiedotti tilanteen olevan synkkä ja monimutkainen.

Viikonloppuna Kiina kertoi deltamuunnoksen levinneen ainakin viiteen maakuntaan ja pääkaupunki Pekingiin Kiinassa.

Kiinan valtion media (siirryt toiseen palveluun) kutsui Nanjingin suurkaupungista alkunsa saaneita tartuntaketjuja laajimmiksi sitten alkuperäisen Wuhanin koronaepidemian.

Hallituksen työntekijät desinfioivat asuinkorttelia sen jälkeen, kun koronatapaus löydettiin Yantai-kaupungista Itä-Kiinan Shandongin maakunnasta sunnuntaina 1. elokuuta. Kuva: Getty Images

Muutamassa päivässä levinnyt uusille alueille

BBC (siirryt toiseen palveluun) kertoi maanantaina, että virusta on raportoitu jo viidessätoista maakunnassa, joista kahdellatoista on yhteys Nanjingiin.

Kymmenessä päivässä on raportoitu yli 350 koronavirustapausta 27:ssä Manner-Kiinan kaupungissa, kertoi South China Morning Post (siirryt toiseen palveluun)maanantaina.

Esimerkiksi 5 000 Zhangjiajien teatterijuhlilla käynyttä on yritetty jäljittää sen jälkeen, kun neljällä kävijällä testattiin koronavirusta, kertoi Guardian (siirryt toiseen palveluun)-lehti maanantaina. 1,5 miljoonaa on karanteenissa alueella.

Tapauksia on raportoitu myös Hainanin suosittuun matkailukohteeseen sekä tulvista kärsineeseen Hunanin maakuntaan.

Kiinassa on kymmenessä päivässä raportoitu 350 uutta koronavirustapausta useilla alueilla. Kuva: Yle / grafiikka

Kiinan valtion uutistoimiston Xinhuan (siirryt toiseen palveluun) mukaan Nanjingissa aloitetaan neljäs testikierros koronaviruksen jäljittämiseksi 9,3 miljoonan asukkaan kaupungissa.

Kaikki turistinähtävyydet on suljettu Nanjingissa. Myös Peking on suljettu turismilta, ja sinne saa matkustaa vain "välttämättömästä syystä".

Kiina on aiemmin kehunut pystyneensä kääntämään kotimaiset koronatapaukset lähes nollaan sen jälkeen, kun koronavirusta tavattiin ensimmäisen kerran Wuhanissa.

Nanjingin tartunnat alkoivat levitä kaupungin kansainväliseltä lentokentältä aiemmin heinäkuussa. Joukko lentoaseman siivoojia antoi koronatesteissä positiiviset tulokset 20. heinäkuuta.

Kiinassa 1,6 miljardia ihmistä on saanut koronarokotusannoksen, Kiinan terveysviranomaiset ovat kertoneet.

Koronaa tilastoivan sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan 16 prosenttia kiinalaisista on saanut kaksi annosta rokotetta.