1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Taistelut jatkuvat keskeisistä kaupungeista Afganistanissa – Taliban-liike kiistää syyllistyneensä sotarikoksiin

Yhdysvallat ja Britannia ovat syyttäneet Taliban-liikettä siviilien surmista ja sotarikoksista Spin Boldakin kaupungissa.

Aseistautunut poliisi Heratissa Afganistanissa 2. elokuuta. Kuva: Hoshang Hashimi / AFP

Afganistanissa kiivaat taistelut maan keskushallituksen joukkojen ja Taliban-ääriliikkeen välillä jatkuvat, ja panoksena ovat useiden maakuntien pääkaupunkien kohtalot. Huolta herättää erityisesti kiivaan hyökkäyksen kohteena oleva Helmandin maakunnan pääkaupunki Lashkar Gah.

Jos keskushallinto menettää kaupungin, olisi kyseessä ensimmäinen Talibanin valtaama maakunnan pääkaupunki Afganistanissa sitten vuoden 2016, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun). Hyökkäysten kohteena ovat lisäksi Herat sekä Afganistanin toiseksi suurin kaupunki Kandahar.

Yhdysvallat ja Britannia ovat syyttäneet Talibania siviilien surmista ja sotarikoksista ääriliikkeen valtaamassa Spin Boldakin kaupungissa Pakistanin vastaisella rajalla. Taliban valtasi alueen viime kuussa. Liikkeen uskotaan tappaneen kostona hallinnon entisiä ja nykyisiä jäseniä, jotka eivät olleet osallistuneet taisteluihin.

– Taliban jahtasi entisiä ja nykyisiä hallituksen viranhaltijoita ja surmasi nämä ihmiset, joilla ei ollut mitään taisteluroolia konfliktissa, kertoi Afganistanin ihmisoikeuskomissio lausunnossaan.

Järjestön mukaan Taliban surmasi ainakin 40 ihmistä. Yhdysvaltain ja Britannian lähetystöjen mukaan surmat täyttävät sotarikosten tunnusmerkit.

Taliban-liike on kiistänyt syytökset. Talibanin edustajan mukaan väitteet siviilien surmista ovat perättömiä, uutistoimisto Reuters kertoo.

Hengenvaarassa olevia aiotaan päästää Yhdysvaltoihin

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken varoitti Talibania siitä, ettei liike tule saamaan kaipaamaansa kansainvälistä tunnustusta, jos se valtaa Afganistanin väkivalloin ja syyllistyy julmuuksiin.

Taisteluiden kiihtyessä Yhdysvallat kertoi olevansa valmis ottamaan vastaan tuhansia afganistanilaisia, jotka ovat nyt kotimaassaan hengenvaarassa tehtyään yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa.

– Meillä on erityinen vastuu näistä ihmisistä. He tukivat meitä, joten me tuemme nyt heitä, Blinken kertoi toimittajille.

Yhdysvallat ei kuitenkaan aio järjestää evakuointilentoja kaikille yhdysvaltalaisten kanssa työskennelleille afganistanilaisille. Useimmat joutuvat järjestämään matkansa Afganistanin ulkopuolelle itse ja saavat odottaa viisuminsa käsittelyä yli vuoden ennen pääsyä Yhdysvaltoihin.

Blinken sanoi, että pakolaisohjelma hengenvaarassa olevien afganistanilaisten auttamiseksi tuottaa Yhdysvalloille huomattavia diplomaattisia, logistisia sekä byrokraattisia haasteita.

Yhdysvallat on kehottanut muun muassa Pakistania pitämään rajansa auki pakolaisille.

Aiheesta lisää:

Kiina: Talibanilla on merkittävä rooli Afganistanin jälleenrakentamisessa

Taliban-taistelijan tunnistaa pitkästä parrasta ja merkkilenkkareista – afganistanilaiset kertovat Ylelle pelkäävänsä äärijärjestön paluuta

Taliban valtaa taas alaa Afganistanissa, naiset kertovat hirveistä kokemuksistaan: "Minua on uhkailtu, että Taliban tulee ja tappaa minut"

Afganistanin johtoa yritettiin ampua raketeilla kesken uskonnollisen juhlan – presidentti jatkoi rukouksia hätkähtämättä