Hyppää sisältöön

Kotkamillsin myynti ulkomaille varmistui – itävaltalainen kartonkijätti ostaa metsäyhtiön 425 miljoonalla eurolla

Metsäyhtiö Kotkamills ja Euroopan suurin kartongin ja pakkauskartongin tuottaja Mayr-Melnhof sopivat yrityskaupasta viime vuoden joulukuussa. Nyt kilpailuviranomaiset ovat hyväksyneet kaupan.

Kotkamills työllistää noin 500 henkilöä. Sen liikevaihto vuonna 2020 oli noin 380 miljoonaa euroa. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Metsäyhtiö Kotkamillsin myynti itävaltalaiselle kartonkiyhtiölle on saanut sinetin.

Kotkalaisyhtiö ja Euroopan suurin kartongin ja pakkauskartongin tuottaja Mayr-Melnhof sopivat yrityskaupasta viime vuoden joulukuussa. Nyt kauppa on saanut hyväksynnän kaikilta tarvittavilta kilpailuviranomaisilta.

Tähän saakka Kotkamillsin suurin omistaja on ollut suomalainen pääomasijoitusyhtiö MB Rahastot. MB Rahastot osti Kotkamillsin yhdessä muiden sijoittajien ja yhtiön johdon kanssa vuonna 2015.

Kotkamillsin myyntiarvon on kerrottu olevan noin 425 miljoonaa euroa. Tehdas työllistää noin 500 henkilöä ja sen liikevaihto vuonna 2020 oli noin 380 miljoonaa euroa.

Kotkamillsin tuotteet valmistetaan vuonna 2016 rakennetulla ensikuitukartonkikoneella ja laminaattipaperikoneella, jonka kapasiteetti on 170 000 tonnia vuodessa.

Kartongin myyntimäärät halutaan kasvuun

Mayr-Melnhofin viime vuoden liikevaihto oli 2,5 miljardia euroa ja se työllisti noin 10 000 henkilöä.

Itävaltalaisyhtiö keskittyy vastuullisiin ja innovatiivisiin kuitupohjaisiin pakkausratkaisuihin. Aiemmin sen asema on perustunut kierrätyskartonkiin.

Yrityskaupan myötä yhtiö pyrkii vahvistamaan asemaansa ensikuituun perustuvilla taivekartonkimarkkinoilla ja suojakartonkivalikoimalla, joka korvaa polyetyleenillä päällystettyjä kartonkeja. Kaupan myötä Mayr-Melnhof on yhtiön tiedotteen mukaan jatkossa merkittävä toimija myös kasvavilla kuppikartonkimarkkinoilla.

– Keskipitkän aikavälin tavoitteemme on nostaa kartongin myyntimäärä lähelle vuosittaista 400 000 tonnin tuotantokapasiteettia. Odotamme innolla menestyksekästä yhteistyötä uusien kollegojemme kanssa, MM Groupin toimitusjohtaja Peter Oswald sanoo tiedotteessa.

Lisäksi Mayr-Melnhof laajentaa liiketoimintaansa laminaattipaperiin, jonka valmistajana Kotkamills kuuluu maailmaan johtaviin toimijoihin.

Lue lisää:

Muovittomasta kahvikuppikartongistaan tunnettu metsäyhtiö Kotkamills siirtymässä ulkomaalaisomistukseen – ostajana itävaltalainen kartonkiyhtiö

Muovittomien kahvikuppien piti valloittaa maailma – sitten kaikki pysähtyi seinään: "Asiakkaat sanoivat, että palataan asiaan"

Italialaisen kahvijätin kanssa sopimuksen tehnyt suomalaisyhtiö palkkaa rutkasti lisää väkeä – tulossa "isompia ja pienempiä sopimuksia"

Italialainen kahvijätti Lavazza teki kaupat suomalaisesta take away -kupista – muovittomasta pahvikupista juodaan pian kahvit ympäri Eurooppaa

Muovittoman pahvimukin keksinyt yritys pelaa nyt upporikasta ja rutiköyhää: Pisti kaiken peliin, investoi lisää – eikä murehdi tulevia

Suomeen vireillä ensimmäinen paperikoneinvestointi 20 vuoteen – Paperiliitto riemuissaan: "Tätä lisää"

Markkinat ovat nyt auki Suomessa kehitetylle muovittomalle kahvikupille – viimeinenkin testi meni läpi: "Odotukset ovat korkealla"

Suomalainen yritys tekemässä tieteellisen läpimurron - ratkaisee take away -mukien maailmanlaajuisen ongelman