Osissa Asikkalaa käyttövesi keitettävä, kunta järjestänyt useita vedenjakelupisteitä – Vesilaitoksen johtaja: "Todennäköisin syy näytteenottovirheessä"

Vedenottamolta loppuviikosta otetuista rutiininäytteistä löytyi merkkejä veden ulosteperäisestä saastumisesta. Puhdasta vettä saa hakea ilmaiseksi omiin kanistereihin Route24-huoltamolta, sekä useista vedenjakelupisteistä.

Route 24 -huoltamon yrittäjä Janika Talja lupaa, että vettä saa hakea huoltamolta niin paljon kuin on tarvis. Kuva: Petri Niemi / Yle

Veden keittokehotus osassa Asikkalaa jatkuu varotoimena ainakin huomiseen keskiviikkoon. Päijät-Hämeen hyvinviontiyhtymä tiedotti eilen illansuussa, että vedessä voi olla ulosteperäisiä mikrobeja.

– E-Coli -bakteereja on löytynyt vedenottamolta otetusta rutiininäytteestä, mutta ei vesijohtoverkosta, kertoo toimitusjohtaja Harri Hirvonen, Asikkalan vesihuollosta vastaavasta Aurinkovuoren vesi oy:stä.

Hirvosen mukaan todennäköisin syy näytteen epäpuhtauksiin löytyy näytteenottovirheestä, esimerkiksi likaisista näytteenottovälineistä. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan vielä ole, joten ruoka- ja juomaveden keittokehotus on voimassa toistaiseksi.

– Tänään otetaan lisää näytteitä, ja tulokset valmistuvat aikaisintaan keskiviikkona.

Puhdasta vettä ilmaiseksi huoltoasemalta

Asikkalan kunta on kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbackan mukaan varmistanut puhtaan veden saatavuuden päiväkoteihin ja vanhustenhoitolaitoksiin. Niille ikäihmisille, jotka eivät kuulu kotipalvelun piiriin, mutta ovat kunnallisen ateriapalvelun piirissä, toimitetaan tarvittaessa pullotettua vettä.

Muut kuntalaiset voivat hakea puhdasta vettä valtatie 24:n varrella sijaitsevalta huoltoasemalta.

– Meillä on tässä oma kaivo, ja täältä saa tulla ottamaan omiin kanistereihin vettä, kertoo Route 24 -huoltamon yrittäjä Janika Talja.

Aamuseitsemän tienoilla asemalla oli vielä hiljaista.

– Nyt on ollut vielä ihan rauhallista. Ei ole kukaan käynyt hakemassa vettä.

Kunta järjestänyt useita vedenjakopisteitä

Kunnassa on varauduttu vedenjakeluun myös LahtiAquan kanssa.

Vedenjakelupisteet ovat Kustaantori Vääksyn keskustassa, Länsi-Asikkalan koulu, Vesivehmaan koulu ja Salpauksen Asikkalan yksikkö.

Vedenjakelu on käynnistetty tiistaina iltapäivällä.

Kotihanoista tulevaa ruoka- ja juomavettä on keitettävä noin viiden minuutin ajan. Kehotus koskee Vääksyn, Vesivehmaan, Kurhila-Hillilän ja Asikkalan kirkonkylän asukkaita.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.