1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valko-Venäjä

Valkovenäläisiä tukevan järjestön johtaja katosi aamulenkillä Kiovassa – löytyi kuolleena puistosta

Valko-Venäjältä pois muuttaneita ihmisiä tukevan kansalaisjärjestön johtaja Vitali Šišov katosi maanantaiaamuna. Kiovan poliisi on aloittanut murhatutkinnan.

Valkovenäläiset osoittivat mieltään maata itsevaltaisesti johtavaa Aljaksandr Lukašenkaa vastaan Kiovassa heinäkuun lopulla. Kuva: Sergey Dolzhenko / EPA

Valko-Venäjältä muuttaneita ihmisiä Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa tukevan kansalaisjärjestön johtaja Vitali Šišov on löytynyt kuolleena puistosta.

– Valko-Venäjän kansalainen Vitali Šišov, joka katosi eilen Kiovassa, löydettiin tänään hirtettynä yhdessä Kiovan puistoista lähellä asuntoaan, poliisi tiedotti tiistaiaamuna uutistoimistojen mukaan.

Poliisi on aloittanut tapauksesta murhatutkinnan. Poliisi sanoo tutkivansa muun muassa mahdollisuutta, että murha olisi yritetty lavastaa itsemurhaksi.

Belarusian House in Ukraine -järjestö tiedotti maanantaina, että Šišov oli lähtenyt aamulenkille eikä enää palannut tai vastannut puhelimeen.

Šišovin tuttavien mukaan häntä oli viime aikoina seurattu hänen lenkeillään.

Valko-Venäjää itsevaltaisesti johtava Aljaksandr Lukašenka on viime aikoina koventanut otteitaan sekä Valko-Venäjällä että ulkomailla asuvia oppositiohahmoja ja demokratiaa maahan ajavia kansalaisjärjestöjä vastaan.

Monet valkovenäläiset ovat paenneet ulkomaille sen jälkeen, kun vuosi sitten järjestettyjä vilpillisiä presidentinvaaleja seurasivat suurprotestit, jotka hallitus tukahdutti väkivaltaisesti.

Lue lisää:

Kansalaisyhteiskunnan synkät ajat Valko-Venäjällä jatkuvat – toimittajalle vankeustuomio väitettyjen herjaavien chat-viestien takia

Valko-Venäjän urheilujohtoa kritisoinut pikajuoksija hakee turvapaikkaa Puolasta – "En aio palata Valko-Venäjälle"

Valko-Venäjän kansalaisjärjestöjen "musta viikko" – Lukašenkan hallinto laukaisi ennennäkemättömän pidätysten ja kotietsintöjen aallon