1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Varsinais-Suomi siirtyy taas koronan leviämisvaiheeseen

Varsinais-Suomessa ehdittiin olla kesän aikana perustasolla vain kolmisen viikkoa.

Koronatilanne on heikentynyt nopeasti Turussa ja koko Varsinais-Suomessa alkukesästä. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Varsinais-Suomi siirtyy välittömästi koronavirusepidemiassa leviämisvaiheeseen.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen kolmiportaisella asteikolla leviämisvaihe on vakavin.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) mukaan ilmaantuvuusluku maakunnassa on 174,3 sataatuhatta asukasta kohti. Lisäksi tartunnanjäljitys on ruuhkautunut.

– Viime viikolla vain puolet tartunnoista saatiin jäljitettyä, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKS) tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala.

Myös positiivisten testien osuus on noussut 5,1 prosenttiin, kun leviämisvaiheen kriteereinä pidetään kahta prosenttia.

Sairaalahoidon kuormitus on TYKSissä noussut. TYKSissä oli 11 koronapotilasta maanantaina 2. elokuuta, kertoo VSSHP tiedotteessaan. Teho-osastolla ei ole ollut potilaita viimeisen viikon aikana.

Tällä hetkellä tartunnan saavat 20–30-vuotiaat nuoret sosiaalisissa tilanteissa.

Kasvomaskien käyttöä tehostettava

Koronarajoituksia tullaan kiristämään.

– Kasvomaskeja tulee käyttää tilanteissa, joissa on kontakteja toisiin ihmisiin. Etätyösuositus otetaan käyttöön laajasti, sanoo Rintala.

Kouluissa suositellaan maskien käyttöä peruskoulun neljäsluokkalaisista lähtien.

Ryhmäharrastukset voivat jatkua terveysturvallisesti.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä haluaa varmistaa erityisesti lasten ja nuorten normaalin harrastustoiminnan mahdollisimman kauan. Niissäkin on huolehdittava turvaväleistä ja käytettävä maskia.

Varsinais-Suomi siirtyi 3. kesäkuuta leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Perustasolle maakunnassa siirryttiin 16. kesäkuuta. Huonontunut koronatilanne nosti Varsinais-Suomen taas kiihtymisvaiheeseen 8. heinäkuuta.

Tapahtumajärjestäjillä suuri vastuu

Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) valmistelee vielä tiistaipäivän aikana päätöstä kokoontumisrajoituksista yleisötilaisuuksissa. Tapahtumia ei olla kieltämässä.

– Päätös koskee sisätiloissa järjestettäviä yli 10 henkilön ja ulkotiloissa järjestettävien yli 50 henkilön tilaisuuksia, sanoo avin johtaja Heikki Mäki.

Tapahtuman järjestäjän tulee huolehtia turvallisuudesta asiakasmäärää rajoittamalla ja muilla tilajärjestelyillä. Osastointia ei Mäen mukaan ole tarvetta tehdä.

– Nyt on järjestäjän asia osoittaa kykynsä tehdä koronaturvallinen tilaisuus, tartunnat kun viime aikoina ovat tulleet esimerkiksi musiikkitapahtumista, täsmentää Mäki.

Mäki painottaa myös tapahtumiin osallistuvien omaa vastuuta turvavälien pitämisestä, hyvästä hygieniasta ja maskin käytöstä.

Tapahtuma voidaan tartuntalain mukaan keskeyttää, jos järjestäjä ei huolehdi tarvittavista toimenpiteistä.

Sosiaali- ja terveysministeriö STM tekee päätökset anniskeluajan mahdollisesta lyhentämisestä tapahtumissa. Avi aikoo suositella Varsinais-Suomen ravintolarajoituksien kiristämistä torstaista lähtien.

Juttu päivitetty kauttaaltaan klo 13.35.