1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valvira

Valviralta tivataan kantaa terveydenhuollon ammattilaisten somekirjoitteluun – Valvira: "Kollegoilta ja kansalaisilta tulee sähköpostia"

Valvira on terveydenhoidon ja sen työntekijöiden valtakunnallinen valvoja, mutta sillä ei ole sanomista lääkärien ja hoitajien yksityishenkilöinä laukomiin somemielipiteisiin. Valvira korostaa, että se ei ole toimeton vaan tekee sen, mitä laki määrää.

Valvira ei voi puuttua disinformaatioon tai kannanottoihin, joita terveydenhuollon ammattilaiset yksityishenkilöinä julistavat. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Sosiaalisen median sivustot ja niillä viestivät terveydenhuollon työntekijät aiheuttavat valvojavirasto Valviralle päänvaivaa.

Kollegat terveydenhuollosta ja tavalliset kansalaiset ovat ryhtyneet tivaamaan viraston kantaa esimerkiksi lääkärien monenkirjaviin korona- ja rokotuskommentteihin, jotka eivät aina perustu tutkittuun tietoon.

– Ongelma ei ole iso, mutta somemielipiteitä koskevia sähköposteja on alkanut viime aikoina tulla, sanoo Valviran ryhmäpäällikkö Kirsi Liukkonen.

Myös erilaisista näkijä-, kokija- ja kanavoijapalveluista kannellaan Valviralle.

Kirsi Liukkonen korostaa, että virasto valvoo vain sitä, mitä sen lain mukaan kuuluu valvoa eikä puutu muuhun.

Valvira ohjaa ja valvoo lääkäreitä ja hoitajia sekä kaikkia lain terveydenhuollon ammattihenkilöiksi määrittelemiä – mutta vain, kun he toimivat terveydenhoidossa ja saattavat vaarantaa potilaan turvallisuuden.

Virasto ei voi puuttua disinformaatioon tai kannanottoihin, joita terveydenhuollon ammattilaiset yksityishenkilöinä julistavat, vaikka väittämät olisivat täysin ristiriidassa esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n faktojen kanssa.

Valviralla ei ole valtaa kontrolloida Astral-tv:tä

Valvira ei liioin valvo Astral-tv:n tyyppisiä, esimerkiksi selvänäkijäpalveluita tarjoavia kanavia eikä puutu terveydenhuollon ammattihenkilöiden antamiin uskomushoitoihin, kunhan ne ovat kokonaan erillään varsinaisen ammatin harjoittamisesta.

– Suomessa ei – ikävä kyllä – ole lainsäädäntöä uskomushoidoista, toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa. Koska lakia ei ole, yhtäkään ihmisryhmää ei voida rajata uskomushoitojen ulottumattomiin, sanoo Liukkonen.

Terveydenhuollon ja sosiaalihuollon ammattihenkilöistä tehdään Valviraan vuodessa 700–800 ilmoitusta, ja valvontalautakunnassa tehdään parisataa päätöstä, joilla esimerkiksi rajoitetaan tai poistetaan ammatinharjoittamisoikeuksia. Vuosituhannen alkupuolella määrät pyörivät joissakin kymmenissä.

Yleensä ammatinharjoittamiseen puututaan päihteiden ja sairauksien takia.

Voit keskustella uutisesta lauantaihin 7. elokuuta kello 20.00 asti.