1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Endometrioosin diagnosoinnissa puutteita, matkailijoita houkutellaan höyryvetureilla Karjalaan, etäopetus jakaa toisella asteella

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Eveliina Hosionaho odotti endometrioosidiagnoosiaan yhdeksän vuotta. Kuva: Arash Matin / Yle

Endometrioosin diagnosointi voi kestää

Endometrioosin yleisyydestä huolimatta diagnoosin saaminen voi edelleen olla vaikeaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan sairaus heikentää työkykyä myös keski-ikäisillä naisilla. Väitöskirjatutkijan mukaan työpaikoilla tulisi ymmärtää, että kyse on todellisesta sairaudesta, jonka oireet voivat olla hyvinkin kivuliaita.

Karjalassa matkailijoita houkutellaan nostalgialla

Höyryveturi Ruskelassa, Venäjän Karjalassa
Junalla kuljetetaan matkailijoita Ruskealan entiseen marmorikaivokseen.

Karjalan suosituin matkailunähtävyys, Ruskealan entinen marmorikaivos vetää vuosittain 400 000 turistia. Myös 40 kilometrin matka Sortavalasta kaivokselle on elämys, jonka voi matkustaa höyryjunan kyydissä. Höyryveturimiehiä koulutetaan nykyään Venäjällä lisää eikä raskas työ 70 asteen kuumuudessa karkota oppimishaluisia.

Etäopetus on jakanut toisen asteen aloittavia

Veera Kinnulasta nuoret tarvitsevat toistensa seuraa kehittyäkseen ja jaksaakseen. Kuva: Antti Tauriainen / Yle

Ammattiopistojen uudet oppilaat aloittavat opiskelun tällä ja ensi viikolla. Osalla heistä voi olla oppimisvajetta etäopiskelun seurauksena. Oppilaiden välillä on myös suuria eroja itsesäätelytaidoissa, mikä voi näkyä erityisesti ammatillisessa koulutuksessa.

Tokiossa Huntington aloitti ottelu-urakan, Etelätalo lunasti paikan keihäsfinaaliin

Toni Kuusela ja Lassi Etelätalo keihäänheiton karsinnassa Tokiossa keskiviikkona. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Tokion olympialaisissa on nähty aamuyöstä useita suomalaisesityksiä. Yleisurheilun aamukisoissa Lassi Etelätalo heitti itsensä kirkkaasti finaaliin tuloksella 84,5. Toni Kuusela karsiutui 76,96 metrin tuloksella ja loukkaantumisesta kärsinyt Oliver Helander jäi yhdellä heitollaan karsintaan tuloksella 78,81.

Pika-aituri Elmo Lakka sijoittui 110 metrin aitajuoksussa välieränsä seitsemänneksi ajalla 13,67. Seitsenottelija Maria Huntington aloitti urakkansa 100 metrin aitajuoksulla ja korkeushypyllä. Iltapäivällä Huntington jatkaa ottelusarjaansa ja Sara Kuivisto kisaa finaalipaikasta 1 500 metrin välierissä kello 13.

Suomea edustanut Lizzie Armanto jäi skeittauksen karsinnassa kahdeksan parhaan ulkopuolelle. Yle seuraa Tokion olympialaisia hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Runsaimmat sateet pohjoisessa, etelässä poutaista

Kuva: Yle

Matalapaine on yön aikana siirtynyt kohti pohjoista ja keskiviikkona suurimmat sateet painottuvat Lapin itäosaan. Myös voimakkaimmat tuulet puhaltavat keskiviikkona pohjoisessa, mutta myös Itä-Suomessa puuskat voivat olla voimakkaita. Etelässä päivä on poutainen ja varsin aurinkoinen.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.