1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aulanko, Hämeenlinna

Aulangon näkötornin korjaus käyntiin todennäköisesti vasta ensi vuonna – nyt laadinnassa korjausten toteutussuunnitelma

Hämeenlinnassa Aulangon näkötorni on pysynyt suljettuna koko kesän. Torni vaatii korjausta, eikä sitä voida ennen kunnostusta avata yleisölle. Tornin korjaussuunnitelmien laatiminen on vaatinut ennakoitua enemmän aikaa.

Aulangon näkötorni pysyy toistaiseksi kiinni. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksesta on pahoillaan, että Aulangon näkötornista ei ole pitkään aikaan päässyt ihailemaan maisemia.

– Yritetään mahdollisimman nopeasti saada kunnostustyöt niin suunniteltua kuin toteutettuakin.

Turvallisuuden takaamiseksi Aulangon näkötornia ei voida avata yleisölle ennen kunnostusta. Varsinaisiin korjaustöihin ei ole kuitenkaan päästy käsiksi, koska korjaussuunnitelmien laatiminen on vaatinut ennakoitua enemmän aikaa. Esimerkiksi tornin välipohjissa on kantavuusongelmia.

– Kun aloitettiin kartoittamaan tornin kuntoa, matkan varrella selvisi, että on tarve selvittää tarkemmin, missä kunnossa [torni] on ja mitä korjaustoimenpiteitä tarvitaan, Peltonen sanoo.

– Tällä hetkellä laaditaan korjausten toteutussuunnitelmia, joiden pohjalta voidaan tehdä ne varsinaiset korjaustoimenpiteet. Siinä mielessä ollaan kyllä jo aika pitkällä.

Peltonen kertoo, että tavoitteena on päästä kilpailuttamaan korjaustyöt syksyllä. Varsinaiset korjaukset valmistuvat todennäköisesti vasta ensi vuoden puolella.

Myös tornin juurella sijaitseva näköalatasanne kunnostetaan. Tänä vuonna on lisäksi jatkettu graniittilinnan korjaamista.

Aulangon luonnonsuojelualue Hämeenlinnassa on ainutlaatuinen kohde, joka on Metsähallituksen hoidossa. Aulangolla on paljon suojeltuja rakenteita, joiden kunnostaminen vaatii erityistä huomiota.

Lue myös: Metsähallitus on saanut lisää rahaa Aulangon historiakohteiden kunnostamiseen