Hyppää sisältöön

Aution kuntoutuskeskuksen alueelta löytyi asiakkaiden ja henkilökunnan tietoja sisältäviä papereita – TAYS pahoittelee tietosuojarikkomusta

Ylisen kuntoutuskeskuksen alueelta Ylöjärveltä on löytynyt papereita, joissa on sekä Ylisen entisten asukkaiden yksityisiä tietoja että henkilökunnan nimiä sisältäviä asiakirjoja. Tapahtunut täyttää tietosuojarikkomuksen merkit.

Carita Isotalo löysi entisen työpaikkansa pihasta papereita, joissa oli entisten asukkaiden ja työntekijöiden nimiä ja tietoja. Ylisen kuntoutuskeskus sijaitsee Tampereen naapurikaupungissa Ylöjärvellä. Kuva: Marko Melto / Yle

Ylöjärvellä sijaitseva entinen kehitysvammaisten kuntoutuskeskus on ollut tyhjillään jo vuodesta 2016. Nyt on käynyt ilmi, että muuton jälkeen keskukseen on jäänyt papereita, jotka ovat joutuneet ulkopuolisten käsiin. Alueelta on löytynyt papereita, joissa on sekä Ylisen entisten asukkaiden yksityisiä tietoja että henkilökunnan nimiä sisältäviä tietoja. Tapahtunut täyttää tietosuojarikkomuksen merkit.

– Olemme todella pahoillamme tapahtuneesta ja ryhdyimme heti ilmoituksen saatuamme tarvittaviin toimiin. Paperit on kerätty pois, ja olemme suoraan yhteydessä heihin, joiden tietoturvariskit ovat tapahtuneen vuoksi suurentuneet, sanoo TAYSin kehitysvammapalveluiden toimialuejohtaja Tuulikki Parikka tiedotteessa.

Kehitysvammaisten kuntoutuskeskuksen alueelta on löytynyt tietosuojan rikkovia papereita

TAYSin mukaan tietoturvaloukkauksesta tulee aina ilmoittaa valvontaviranomaiselle eli Tietosuojavaltuutetulle. TAYS tekee ilmoituksen tapahtuneesta tietosuojavaltuutetun toimistoon tänään keskiviikkona.

Henkilötietojen tietoturvaloukkauksesta on ilmoitettava myös rekisteröidylle, jos se todennäköisesti aiheuttaa korkean riskin tämän oikeuksille ja vapauksille. Rekisteröidyllä tarkoitetaan henkilöä, jonka tietoja rekisterinpitäjä pitää hallussaan tai käsittelee. Tässä tapauksessa siis Ylisen asiakkaita ja henkilökuntaa, joiden tietoja alueelta löytyi.

Entinen työntekijä löysi papereista oman nimensä

Pitkin pihaa olleista papereista ilmoitti TAYSille kuntoutuskeskuksen entinen työntekijä Carita Isotalo. Isotalo löysi asukkaiden kuvia, tietoja ja myös oman nimensä.

– Ensimmäinen ajatus oli potilaiden puolesta. Tosi huolestuttavaa, että tietoja on täällä kaikkien saatavilla. En omaakaan nimeäni halua muiden käsiin.

Isotalon mukaan rakennukseen ja varastoon jätetyt paperit olivat levinneet, kun autioon keskukseen on murtauduttu. Keskus on ollut vuosia ilkivallan kohteena.

– Sen ei pitäisi olla mahdollista tänä päivänä. TAYSin olisi pitänyt aikoinaan muuton yhteydessä huolehtia kaikki paperit pois täältä ja asiakkaiden nimet pois näkyvistä.

Yle kävi kuntoutuskeskuksella Isotalon kanssa keskiviikkona. TAYSista oli luvattu hävittää paperit ja näin myös näytti tapahtuneen.

Ylisen kuntoutuskeskus on ollut tyhjillään vuodesta 2016. Kuva: Marko Melto / Yle

TAYS: Kyseessä inhimillinen virhe

TAYS vahvistaa tiedotteessaan, että yksityishenkilö teki havainnon Ylisen papereista ja oli niistä yhteydessä maanantaina 2.8. TAYSin tietosuojavastaavaan. TAYSin kehitysvammapalveluiden johto teki ilmoituksen jälkeen alueelle tarkastuskäynnin.

Auki murretusta varastosta löytyi kahden Ylisellä asuneen asiakkaan hoitoon liittyviä papereita, joissa oli myös henkilötunnus näkyvillä. Lisäksi löytyi yhteystietoluettelo, jossa oli muutamien asukkaiden ja omaisen yhteystietoja. Myös näissä oli henkilötunnus näkyvillä.

Näiden lisäksi löytyi käsin kirjoitettuja päivittäisraportteja, joissa asiakkaita käsiteltiin kahta paperia lukuun ottamatta vain etunimellä. Alueella havaittiin myös asiakkaan henkilökohtaisia valokuvia.

Lisäksi löytyi joitakin henkilökunnan nimitietoja sisältäviä papereita.

Entinen kehitysvammaisten kuntoutuskeskus on ollut pitkään ilkivallan kohteena. Kuva: Marko Melto / Yle

TAYSin mukaan tilat, joista dokumentit löytyivät, olivat lukossa, mutta Ylisen osastolle ja varastoon oli murtauduttu. Alueella on vartiointi, mutta siitä huolimatta siellä tehdään toistuvasti vahinkoa.

Kuntoutuskeskuksen alue on ollut tyhjillään vuodesta 2016, sen jälkeen kun kehitysvammapalveluiden siirtyivät Pitkäniemen alueelle Nokialle.

TAYS kertoo tiedotteessa, että asiakas- ja henkilötietoja sisältävät dokumentit on Ylisen muuton yhteydessä seulottu ja siirretty heidän arkistoihinsa, mutta pieni määrä papereita oli jäänyt inhimillisen virheen vuoksi alueelle.

Ylisen poismuuton jälkeen alueella on tehty useita tarkistuskierroksia mahdollisten epäkohtien havaitsemiseksi. Jostain syystä nämä dokumentit jäivät kuitenkin huomaamatta.

Uutista täydennetty kello 11.10 Carita Isotalon tiedoilla ja kommenteilla.