1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvaltalaiset poliitikot

Yhdysvalloissa kärkipoliitikko joutunee eroamaan seksuaalisen ahdistelun takia – eikä kuvernööri Andrew Cuomo suinkaan ole ensimmäinen tapaus

New Yorkin demokraattikuvernöörin ero on todennäköisesti vain ajan kysymys sen jälkeen, kun osavaltion oikeusministerin raportti syytti häntä 11 naisen seksuaalisesta ahdistelusta ja presidentti Joe Biden vaati häntä eroamaan.

Nainen istui tiistaina Sears-baarissa New Yorkissa samalla, kun Cuomoa koskeva tiedotustilaisuus on meneillään televisiossa. Kuva: Brian Prahl / The Mega Agency

Epäsopivaa ja luvatonta koskettelua, vihjailevia puheita ja yrityksiä hiljentää edellä mainituista valittavia naisia. New Yorkin osavaltion demokraattikuvernööri Andrew Cuomo ahdisteli yhtätoista naista, mukaan lukien entisiä ja nykyisiä hallinnon työntekijöitä.

Näin kertoo New Yorkin osavaltion ylimmän oikeusviranomaisen, Letitia Jamesin viraston keräämä 165-sivuinen raportti (siirryt toiseen palveluun).

Cuomo on kiistänyt ahdistelun ja väittää raporttia poliittisesti motivoiduksi.

– En ole koskaan kosketellut ketään epäsopivasti tai lähestynyt ketään epäsopivan seksuaalisesti. Olen 63-vuotias. OIen elänyt koko aikuisikäni julkisuudessa. Tuo ei vain ole se, mitä minä olen tai olen koskaan ollutkaan, sanoi Cuomo videokommentissaan.

New Yorkin osavaltion kuvernööri Andrew Cuomo heinäkuisessa tiedotustilaisuudessa. Kuva: Ron Adar / STELLA Pictures / Splash News

Raportti on kuitenkin saanut jopa demokraattipresidentti Joe Bidenin vaatimaan Cuomon eroa. Jo keväällä ovat osavaltion demokraattisenaattori (siirryt toiseen palveluun)t Chuck Schumer ja Kirsten Gillibrand vaatineet samaa.

Lisäksi osavaltioparlamentin demokraattipuhemies Carl Heastie aikoo nopeuttaa Cuomon asettamista syytteeseen erillisessä tutkinnassa (siirryt toiseen palveluun), joka kohdistuu ahdistelun ohella Cuomon toimiin muun muassa hoitolaitosten suojaamiseksi koronapandemialta. Jos tutkinta johtaa viraltapano-oikeudenkäyntiin, kyse on ensimmäisestä tämänkaltaisesta prosessista New Yorkin osavaltiossa yli sataan vuoteen.

Cuomo joutunee hyvin suurella todennäköisyydellä väistymään virastaan. Eikä hän ole ainoa laatuaan viime vuosina.

Clinton, Trump, Biden

Viime vuosikymmeninä jopa presidenttejä kohtaan on esitetty ahdistelu- ja hyväksikäyttösyytöksiä. Ne eivät kuitenkaan ole päättäneet kenenkään uraa ennen aikojaan.

Neljä naista on esittänyt (siirryt toiseen palveluun) demokraattipresidentti Bill Clintonia kohtaan syytöksiä ahdistelusta, raiskauksesta ja sopimattomasta käytöksestä. Tapaukset sattuivat jo ennen Clintonin presidenttikausia (1993–2001). Clinton on kiistänyt syytökset.

Oma lukunsa on Valkoisen talon harjoittelija, Monica Lewinsky. Hänellä oli seksuaalinen suhde presidentti Clintonin kanssa, ja suhde tuli julkisuuteen vuonna 1998. Clinton kiisti seksuaalisen suhteen olemassaolon ja joutui virkarikosoikeudenkäyntiin väärän valan ja oikeuden vastustamisen takia – ei siis suoranaisesti suhteen olemassaolon tai valta-aseman väärinkäytön takia. Senaatti vapautti Clintonin syytteistä.

Yli parikymmentä naista on syyttänyt republikaanipresidentti Donald Trumpia seksuaalisesta ahdistelusta. Hän jopa jäi kiinni nauhalla siitä, että kehuskeli kourivansa naisia haarovälistä (siirryt toiseen palveluun). Vaikka rehentely tuli julkisuuteen juuri vuoden 2016 presidentinvaalien alla, se ei estänyt Trumpia voittamasta vaaleja. Valkoisista naisista jopa suurempi osa äänesti (siirryt toiseen palveluun)Trumpia kuin demokraattiehdokas Hillary Clintonia.

Mielenosoittaja vaati Cuomon eroa maaliskuussa kuvernöörin New Yorkin toimiston edustalla sen jälkeen, kun viides nainen oli astunut julkisuuteen syyttämään kuvernööriä ahdistelusta. Kuva: John Angelillo / All Over Press

Myös demokraattipresidentti Joe Bidenia on syytetty ahdistelusta. Senaatissa Bidenin toimistossa 1990-luvun alussa avustajana työskennellyt Tara Reade syytti vuonna 2019 Bidenin käyneen häneen käsiksi (siirryt toiseen palveluun)vuonna 1993.

Myös seitsemän muuta naista on syyttänyt Bidenia epäsopivasta koskettelusta. Readen väitteille ei ole löytynyt todisteita, eikä asia edennyt oikeuteen asti tai estänyt Bidenia vuotta myöhemmin voittamasta presidentinvaaleja.

Biden on sanonut, että hänen toimintansa on ollut hyvää tarkoittavaa ja luvannut kunnioittaa jatkossa paremmin ihmisten henkilökohtaista tilaa.

Viime vuosina eroja virasta

Jonkin voi tulkita silti muuttuneen viime vuosina, ainakin hiukan vähemmän korkeassa asemassa olevien poliitikkojen kohdalla.

New York Times esimerkiksi listaa ahdistelusta syytettyjä (siirryt toiseen palveluun)poliitikkoja ja arvioi, että myös puolue vaikuttaa siihen, miten ahdistelusta syytetylle poliitikolle käy. Demokraattinen puolue rankaisee nopeammin ja rajummin ahdisteluun syyllistyneitä poliitikkojaan kuin republikaaninen.

"Sinun ei pidä kouriman" luki seksuaalista ahdistelua vastustavan mielenosoituksen kyltissä New Yorkissa Trump Towerin edustalla lokakuussa 2016. Kommentti viittaa Trumpin rehentelyyn naisten kourimisesta. Kuva: Albin Lohr-Jones / All Over Press

Cuomon tapaus eroaa monista muista sikäli, että siinä on jo koossa oikeusviranomaisten perusteellinen raportti, joka pohjautuu viisi kuukautta jatkuneeseen tutkintaan.

– Tämä ei perustu pelkästään lehtijuttuihin, vaan huolelliseen ja todella laajaan tutkintaan ja laillisuusharkintaan, sanoo Kansallisen naisten lakikeskuksen varapresidentti Emily Martin New York Timesille.

– Jotkut poliitikot ovat voineet hyödyntää [mediakohuihin liittyville tapauksille] ominaista epävarmuutta. He ovat oppineet, että jos et eroa itse virasta, ei sinua kukaan siihen myöskään pakota, pohtii Martin.

New York Timesin (siirryt toiseen palveluun)sekä uutistoimisto Reutersin listoissa mainitaan seuraavat poliitikot. Lista ei ole täydellinen:

  • John Conyers, demokraattinen edustajainhuoneen jäsen (Conyers erosi edustajainhuoneesta joulukuussa 2017, tehtävää pisimpään yhtäjaksoisesti hoitaneena edustajainhuoneen jäsenenä. Useat entiset avustajat olivat valittaneet ahdistelusta ja uhkailusta)
  • Al Franken, demokraattisenaattori (erosi virasta ahdistelusyytöksen takia 2018)
  • Brett Kavanaugh, liittovaltion korkeimman oikeuden tuomari (kolme naista syytti häntä ahdistelusta sen jälkeen, kun presidentti Trump oli nimittänyt hänet korkeimman oikeuden tuomarin virkaan. Hänet valittiin virkaan, mutta tiukan senaatin oikeusvaliokunnan kuulemisen jälkeen ja niukan äänienemmistön turvin)
  • Roy Moore, republikaaninen senaattoriehdokas ja Alabaman osavaltion korkeimman oikeuden presidentti (viisi naista syytti ahdistelusta, hävisi vaalit 2017, vaikka presidentti Trump tuki häntä)
  • Eric Schneiderman, New Yorkin osavaltion korkein oikeusviranomainen ja demokraatti (2018 neljä naista syytti häntä seksuaalisesta väkivallasta, erosi virastaan pian asiaa koskevan lehtijutun jälkeen ja demokraattipoliitikkojen – myös Cuomon – kehotettua häntä eroamaan)
  • Eliot Spitzer, New Yorkin osavaltion demokraattikuvernööri (erosi virasta maaliskuussa 2008 sen jälkeen, kun hänen oli New York Timesissa kerrottu ostaneen julkisilla varoilla itselleen seksipalveluita. Kuukausia myöhemmin Spitzer myönsi käyttäneensä seksityöntekijöitä sen jälkeen, kun liittovaltion syyttäjä oli päättänyt jättää syytteet nostamatta)

Lue lisää:

Syyttäjä: New Yorkin kuvernööri on häirinnyt seksuaalisesti useita naisia – Cuomo kiistää kaikki syytökset

Yhdysvalloissa aloitetaan tutkinta New Yorkin kuvernööriin liittyen – kaksi ex-alaista syyttänyt seksuaalisesta ahdistelusta

Kun Valkoisen talon ovi Trumpin takana sulkeutuu, aukeaako raastuvan ovi? Syytesuojan poistuessa edessä voi olla tukku ongelmia

"Olen aina rakastanut Trumpia" – Nämä amerikkalaisnaiset eivät näe presidenttiään sovinistisena sarja-ahdistelijana vaan taivaan lahjana

Joe Bidenin ahdisteluskandaali saattaa kääntää Yhdysvaltain vaaliasetelmat päälaelleen