1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu- ja liikuntaseurat

Seurat tuskailevat kororonarajoitusten kanssa – osa luopunut myös vapaalippujen käytöstä

Yle kysyi varsinaissuomalaisilta ja satakuntalaisilta urheiluseuroilta, miten koronavuosi on vaikuttanut toimintaan. Koronarajoitukset ovat kiristyneet ja lieventyneet kuluneen vuoden aikana useaan kertaan.

Musan Salama - Gnistan -ottelussa 24.7. pidettiin katsomossa turvavälejä. Kuva: Tapio Pukkila / Yle

Koronavirus on vaikuttanut lounaissuomalaisiin joukkueurheiluseuroihin kahtiajakoisesti. Yle kysyi sarjajoukkueilta, kuinka yli vuoden kestänyt koronakriisi on näkynyt toiminnassa.

Suurimmat katsojamäärien menetykset ovat kohdistuneet erityisesti isompiin seuroihin, kuten Turussa jalkapallon Veikkausliigassa pelaavaan FC Interiin ja Porissa naisten Superpesiksessä pelaavaan Pesäkarhuihin.

Pienemmistä seuroista taas useampi kertoi, että yleisömäärä on pysynyt lähellä tavanomaista. Näin kertoivat esimerkiksi jalkapallon Kakkosessa pelaava kaarinalainen KaaPo, Kolmosessa pelaava Rauman Pallo-Iirot ja amerikkalaisen jalkapallon ykkösdivisioonassa pelaava Pori Bears.

Lähes jokainen kyselyyn vastannut seura kertoi luopuneensa tänä vuonna yleisötavoitteista, sillä rajoitusten ennustaminen pitkälle tulevaisuuteen on ollut vaikeaa.

Suorien lipputulojen menetyksen lisäksi seurat kertovat myös oheisvaikutuksista, kuten uusien sponsorisopimusten saamisen hankaluudesta. Osa mainostajista on vetäytynyt yhteistyöstä, kun ottelutapahtumien järjestämien on ollut epävarmaa.

Myös vapaalippujen käyttöä rajattiin

Yksikään seuroista ei suoraan sanonut vapaalipuilla ottelutapahtumiin tulevien katsojien olevan suoranainen ongelma, mutta osa seuroista oli rajoittanut vapaalippulaisten pääsyä kovimpien rajoitusten aikana.

Esimerkiksi koripallon ykkösdivisioonassa pelaava Kaarinan Ura Basket ei ottanut vapaalippuja huomioon ollenkaan, kun rajoitukset olivat tiukimmillaan. Miesten Superpesiksessä pesäpalloa pelaava Kankaanpään Maila on päästänyt väkeä sisään tuomarikorteilla vain, jos katsomoon on muuten jäänyt tilaa.

– Vapaalippulaisia on pyritty karsimaan, mutta nyt kun rajoitteita ei ole, olemme voineet päästää omat juniorit ja toimihenkilöt maksutta, kertoo naisten Superpesistä pelaavan Rauman Feran toiminnanjohtaja Miia Rajala.

Pesäpalloliitto, koripalloliitto ja palloliitto ovat antaneet valtakunnallisia ohjeistuksia vapaalippujen käyttämisestä.

Esimerkiksi koripalloliitto päätti, ettei vapaakortteja tai erotuomarikortteja myönnetä kaudelle 2020–21, kun yleisörajoituksia on käytössä. Tulevalle kaudelle päätöstä ei vielä ole tehty.

Kyselyyn vastasivat Varsinais-Suomessa Raision Loimu, FC TPS, FC Inter, Ura Basket ja KaaPo. Satakunnassa Pori Bears, Musan Salama, Kankaanpään Maila, Rauman Pallo-Iirot, Porin Pesäkarhut ja Rauman Fera.