1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maastopalot

Pohjois-Savon pelastuslaitos lähettää apujoukkoja Kalajoelle ainakin vielä torstaina – puuskaiset tuulet voivat levittää maastopaloa

Pohjois-Savosta on lähetetty virka-apua Kalajoelle nyt viikon verran. Sammutusapua lähetetään ainakin vielä torstaina, mutta loppuviikon tarve on auki. Avuntarve riippuu säästä, sillä tuulinen keli voi lähteä voimistamaan ja levittämään paloa.

Pohjois-Savon pelastuslaitos auttaa Kalajoella vielä ainakin huomisen ajan. Kuva: Pirkanmaan pelastuslaitos

Pohjois-Savon pelastuslaitokselta lähtee virka-apua Kalajoen maastopalon sammutukseen vielä ainakin huomenna.

Sammutusapua on lähetetty Kalajoelle nyt viikon verran, ja tälläkin hetkellä miehistöä on siellä töissä. Nyt palo on jälkisammutusvaiheessa, ja tilanne rauhoittunut. Avusta torstaille on jo sovittu, mutta sen jälkeen tilanne on auki.

– Keli vaikuttaa. Seuraamme, miten tuuli kuivattaa kenttiä. Huomenna pohdimme yhdessä, onko avulle vielä tarvetta. Jos on, niin keräämme porukan vielä loppuviikoksi, palomestari Harri Laukkanen kertoo.

Turvemaan alla kytevän palon kokoa ei tarkkaan tiedetä. Puuskainen tuuli voi nostaa kytöjä turveperäisestä maasta.

– Puuskatuulet voivat vielä puhaltaa palavia kekäleitä luontoon. Pahimman palon aikana kekäleet lensivät jopa noin kolme kilometriä. Paikalla on edelleen oltava tarpeeksi henkilökuntaa, jos tuuli levittääkin paloa.

Kallioinen turvemaa on ollut haastava paikka sammuttaa paloa. Perinteisellä ajoneuvokalustolla ei voi edetä pirunpeltoisessa maastossa, jossa on jopa autojen kokoisia kivenlohkareita.

– Valtava määrä työstä on täytynyt tehdä miesvoimin, kävelemällä maastossa. Kilometrien mittaisia letkulinjoja on vedetty käsin, Laukkanen kuvailee Itä-Suomesta poikkeavaa maastoa.

Lue myös:

Kalajoen metsäpalopaikalla on rauhallista – keskiviikon puuskainen tuuli voi nostaa kytöpaloja, mutta leviämisriski on pienentynyt

Hallitsematon tulimyrsky söi Kalajoen metsän viikossa – tuli pärjää talveen ja tuuli voi sytyttää sen uudelleen milloin vain

Pohjois-Savosta apua Kalajoen palon sammutukseen