1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perussuomalaiset

Perussuomalaisten puoluekokousta ei järjestetä etänä koronasta huolimatta – Putkonen: "Kokous on varmasti turvallisempi kuin joku yökerho"

Perussuomalaisten puoluekokoukseen on vain reilu viikko aikaa. Etelä-Pohjanmaa on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa, mutta kokoontumisrajoituksia ei ole. Puoluekokouksen järjestelyjä jatketaan yhä suunnitellusti.

Kokouspaikka on Seinäjoki Areena, jonka tiloissa pystyy Areenayhtiön mukaan järjestämään jopa 15 000 henkilön tilaisuuksia. Kuva: Hanne Leiwo / Yle

Reilun viikon päästä perussuomalaiset tapaavat Seinäjoella pidettävässä puoluekokouksessa alkuperäisten suunnitelmien mukaan.

Etelä-Pohjanmaa siirtyi maanantaina koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen, mutta Etelä- Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella ei toistaiseksi todeta olevan tarvetta aluehallintoviraston tekemille rajoituspäätöksille.

Perussuomalaisten puoluetoimistolla työskentelevä, työmies Matti Putkonen kertoo käyneensä keskustelua Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja viranomaisten kanssa useaan otteeseen.

Etäkokouksen mahdolllisuus on hänen mukaansa poissuljettu.

– Selvää on, että puoluekokous järjestetään Seinäjoella ihan normaaliin tapaan. Ei ole mitään syytä, miksi pitäisi lähteä sitä muuksi muuttamaan, ei tule sellaisia rajoitteita.

Putkosen mukaan kaikki eri toteutusvaihtoehdot on käyty läpi ja esimerkiksi kokouksen hybriditoteutus ei ole vaihtoehtolistalla.

Aikataulu eikä äänestysturvallisuus taivu sen toteuttamiseen tällä hetkellä.

– Meillä on tällainen suljettu sähköinen äänestysjärjestelmä ja silloin oltaisi jouduttu menemään yli verkon niin monta kertaa, että se olisi vaarantanut mahdollisesti äänestyksen, Putkonen kertoo.

Puoluekokous järjestetään Seinäjoki Areenassa 14.–15. elokuuta. Siellä valitaan puolueelle uusi puheenjohtaja Jussi Halla-ahon seuraajaksi sekä täytetään muita luottamuspaikkoja.

Turvallisempi kuin yökerho

Seinäjoelle kerääntyy sisätiloissa järjestettävään puoluekokoukseen paljon ihmisiä myös koronan tämänhetkisiltä leviämisalueilta.

Seinäjoen johtava ylilääkäri Tiina Perä on kuitenkin luottavaisin mielin.

– Seinäjoki Areena on iso paikka, joten turvavälien pitäminen on mahdollista. Täytyy myös muistaa, että rokotuskattavuus alkaa olla jo melko hyvä. Se auttaa myös asiaa, hän summaa ajatuksiaan.

Perän mukaan tapahtuman järjestäjältä on tullut terveysturvallisuussuunnitelma, jonka tartuntataudeista vastaava lääkäri on hyväksynyt.

– Suositeltavaa kuitenkin on, että illalla kokouksen jälkeen rajoitettaisiin sosiaalista elämää, sillä tällä hetkellä suurin osa tartunnoista tulee vapaa-ajanvietossa, Perä pohtii.

Terveysturvallisuusohjeet lähetetään kaikille osallistujille viestillä etukäteen. Kaikille osallistujille on varattu maskit ja desifiointipisteitä on esillä.

Putkonen luottaa tapahtuman turvalliseen toteutumiseen.

– Sanon, että meidän kokous on varmasti turvallisempi kuin joku yökerho, Putkonen tuumaa.

Lue myös:

Perussuomalaiset saa pidettyä puoluekokouksensa Seinäjoella – majoitusongelma on ratkaistu

Etelä-Pohjanmaa siirtyi taas kiihtymisvaiheeseen – Nyrkki haluaa lisätä kansalaisten kriisitietoisuutta