1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ITE-taide

Kekkonen, Trump, Putin ja Ridge Forrester seisovat vieretysten metsässä – itseoppinut taiteilija pitää töitään Suomen suurimpana nykykansantaiteena

Seppo Laatusen ateljeessa Jaalassa on esillä kymmeniä suuria puuveistoksia, joista osa kuvaa julkisuuden henkilöitä. 20 vuotta veistoksia tehnyt Laatunen nimittää töitään maan suurimmiksi ITE-taideteoksiksi.

Urho Kekkosta muistuttava veistotyö on Seppo Laatusen viimeisimpiä töitä. Kuva: Atte Pöytäkangas / Yle

Jaalassa sijaitsevaan Ateljee Pihkahoviin saavuttaessa silmiin osuu ensimmäisenä noin nelimetrinen puuveistos presidentti Urho Kekkosesta. Taideteos on Seppo Laatusen käsialaa.

– Urho Kekkonen on niin karismaattinen henkilö, että hänestä ei voinut olla tekemättä taidetyötä, Laatunen sanoo.

Laatunen tekee omien sanojensa mukaan Suomen suurinta ITE-taidetta. ITE-taide on suomalaista nykykansantaidetta. Lyhennesana ITE viittaa sanayhdistelmään ”itse tehty elämä”.

Seppo Laatusen ateljeessa on useampi yli seitsemän metrinen työ. Tämän lisäksi yli kolmen metrin korkuisia töitä pihapiiristä löytyy yli kolmekymmentä.

– Vieraat ovat kertoneet, että työni ovat Suomen suurimpia. Olen myös kiertänyt katsomassa muiden näyttelyitä, vaikkakaan en mittanauhan kanssa. Uskallan pitää sen Suomen suurimman tittelin, Laatunen sanoo.

Taiteilija Seppo Laatunen esittelee katoksen suojassa olevia töitä. Rivissä Sauli Niinistö, Vladimir Putin, Donald Trump ja Elisabet II. Kuva: Atte Pöytäkangas / Yle

Julkkisten karisma viehättää taiteilijaa

Erityisesti julkisuuden henkilöt kiehtovat taiteilijaa. Urho Kekkosen lisäksi ateljeen piha-alueelta löytyy näköisveistokset Donald Trumpista, Vladimir Putinista sekä Sauli Niinistöstä. Tämän lisäksi ateljeessa ovat muun muassa Jorma Uotisen ja kuningatar Elisabet II:n karikatyyrit.

– Julkkiksissa on karismaa ja kiinnostavia piirteitä, siksi ne valikoituvat malleiksi, Laatunen sanoo.

Tallissa odottava puinen F1-auto liikkuu näyttelypaikoille trailerikyydillä. Kuva: Atte Pöytäkangas / Yle

Valtion päämiesten lisäksi ateljeen alueella voi nähdä ison puisen formula-auton. Se on tehty 1990-luvun F1-autojen mittakaavaa mukaillen. Autossa ei ole moottoria, mutta ohjaamoon mahtuu istumaan.

– Tämä on ollut näyttelyissä kova sana. Kuljettajille tein puisen kypärän, Laatunen naurahtaa.

Kaikkiaan ateljeen alueella on yli 50 työtä. Maaseudun sivistysliiton kautta Seppo Laatusen taide on ollut esillä ympäri Etelä-Suomen. Laatunen tekee taidettaan erikokoisilla moottorisahoilla. Pieniä yksityiskohtia mies hioo taltalla.

Seppo Laatusen veistotöitä. Etualalla Brooke Logan ja Ridge Forrester Kauniit ja Rohkeat -tv-sarjasta. Kuva: Atte Pöytäkangas / Yle

Veistäminen ollut päätyö viimeiset 20 vuotta

ITE-taiteilija Seppo Laatusella ei ole taiteilijan ammattikoulutusta.

Hän sai veisto-oppinsa isänsä kanssa metsätöitä tehden. Opintojen pariin vanhemmat eivät Laatusta päästäneet, koska kotona piti tehdä töitä. Lopulta jaalalainen teki varsinaisen työuransa maanrakennusurakoitsijana.

– Ajattelin töitä tehdessäni, että kun pääsen eläkkeelle, niin veistän joka päivä. Nyt olen viimeiset 20 vuotta veistänyt ihan joka päivä. Nämä työt ovat syntyneet siinä ajassa, Laatunen sanoo.

82-vuotias Laatunen aikoo jatkaa veistotöitä myös tulevaisuudessa.

– Sanoin tyttärelleni, että lopetan sitten, kun pölkyt loppuvat maailmasta. Se taisi olla aika huono lupaus, Laatunen hymähtää.