1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. UNESCO

Tiede- ja kulttuuriministeri pitää Vanhan Rauman kauppakeskusta koskevaa Unescon kirjelmää varoituksena: Pohdittava tarkkaan, mitä tehdään

Unesco on lähettänyt Suomen valtiolle monisivuisen moitekirjelmän kauppakeskuksen suunnittelusta. Se vaatii lisäselvityksiä ja arvioita kauppakeskuksen vaikutuksista Rauman kaupunkimiljööseen.

Yle tapasi tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen tänään Eurassa. Kuva: Kasper Heimolehto / Yle

Valtio ottaa vakavasti Unescolta äskettäin saamansa moitekirjelmän koskien Rauman uuden kauppakeskuksen vaikutusta maailmanperintökohde Vanhaan Raumaan. Unesco vaatii lisäselvityksiä ja jo myönnetyn kauppakeskuksen rakennusluvan jäädytystä.

Kauppakeskuksen rakentamiselle on lainvoimaiset päätökset.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) keskusteli tilanteesta eilen Rauman kaupungin edustajien kanssa.

Tänään Eurassa vieraillut ministeri sanoo, että kirjelmä käydään tarkkaan läpi yhdessä ministeriön, museoviraston ja kaupungin kanssa.

– Perehdymme kolmihaaraisessa neuvotteluporukassa siihen, mitä täytyy tehdä vai täytyykö tehdä mitään.

Kurvisen mukaan tähän mennessä saadut tiedot eivät viittaa siihen, että Vanhan Rauman asema maailmanperintökohteena olisi uhattuna. Tilanne pitää kuitenkin ottaa vakavasti.

– Tämä kirjelmä oli kai varoitukseksi tulkittava, mutta en lähde vielä spekuloimaan mitä se tarkoittaa. Asia pitää käydä läpi kaikkien suomalaisten osapuolten kanssa.

Kirjelmässä vaaditaan lisäselvityksiä

Unesco ja kansainvälinen arkeologian ja museoalan asiantuntijajärjestö Icomos ovat lähettäneet valtiolle monisivuisen moitekirjelmän kauppakeskuksen suunnittelusta. Siinä ne vaativat lisäselvityksiä ja arvioita kauppakeskuksen vaikutuksista Rauman kaupunkimiljööseen.

Kirjelmässä kritisoidaan muun muassa siitä, että maailmanperintöarvio tehtiin vasta kun rakennuslupa oli hyväksytty. Muistion mukaan myös linja-autoaseman aukion asuinkerrostalorakentamisen ja muiden liike- ja toimistotilojen vaikutuksia olisi pitänyt punnita. Kirjelmästä kertoi ensimmäisenä Satakunnan Kansa (siirryt toiseen palveluun).

Kiistelty kauppakeskus on tulossa Kanalin länsirannalle entisen Tarvontorin kiinteistön ja sen lähistön alueelle. Rakentamisen aloitus on siirtynyt suunniteltua myöhemmäksi koronavirusepidemian vuoksi.

Lue myös:

Korona viivästyttää Rauman uuden kauppakeskuksen rakentamisen aloittamista

Rauman kauppakeskus sai rakennusluvan

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.