1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Kokoomuksen kannatusnousu jatkunut, kulttuurialalla pelätään uusia rajoituksia, Kalifornia kärsii poikkeuksellisesta kuivuudesta

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Pääkaupunkiseudulla odotetaan Etelä-Suomen avin päätöstä yleisötilaisuuksien rajoituksista. Päätöksiä pitäisi tulla perjantaina. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Ylen mittaus: Kokoomuksen kannatusnousu jatkuu

Kuva: Illusia Sarvas / Yle

Kokoomus jatkaa suosituimpana puolueena Ylen kannatuskyselyssä. Puoluetta äänestäisi 20,5 prosenttia suomalaisista. Toisena on SDP 19 prosentin osuudella ja kolmantena perussuomalaiset 17,9 prosentilla. Neljäntenä olevan keskustan suosio laski 1,2 prosenttiyksikköä. Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, keskusta keräisi 12,5 prosenttia äänistä.

Yleisötilaisuuksien rajoituksista seuraisi mittavia tulonmenetyksiä

Kolme maakuntaa siirtyi tiistaina koronan leviämisvaiheeseen. Kulttuuri- ja taidelaitosten pahin pelko on, että yleisötilaisuudet kielletään kokonaan. Myös kahden metrin turvavälivaatimus tietäisi alalle suuria tulonmenetyksiä, sillä katsomoihin voitaisiin ottaa vain 10–20 prosenttia tavanomaisista yleisömääristä.

Kaliforniassa lähes puolet osavaltiosta poikkeuksellisen kuivuuden vallassa

Ukiahissa sijaitseva Mendocinojärvi on yksi kuivuuden koettelemista järvistä. Kuva: John G. Mabanglo

Kaliforniassa ei ole sitten vuoden 1977 koettu tällaista kuivuutta. Lähes puolet osavaltiosta luokitellaan pahimpaan kuivuusluokkaan, poikkeuksellisen kuivuuden alueeksi. Se tarkoittaa, että maastopalot ovat hyvin yleisiä, satoa ei saada ja luonnon kasvien ja eläinten selviytyminen on vaikeaa.

Beirutissa yhteenottoja poliisin ja mielenosoittajien välillä räjähdyksen vuosipäivänä

Mielenosoittajat heittelivät kiviä muun muassa turvallisuusjoukkoja kohti. Kuva: Hussam Shbaro / AOP

Mielenosoitus Libanonin pääkaupungissa Beirutissa vuosi sitten tapahtuneen satamaräjähdyksen muistopäivänä kärjistyi eilen yhteenotoksi poliisien ja mielenosoittajien välillä. Mielensoittajat heittivät kiviä muun muassa tuvallisuusjoukkoja ja parlamenttitaloa kohti. Mellakkavarusteiset poliisit hajottivat mielenosoituksia vesitykeillä, kumiluodeilla ja kyynelkaasulla.

Olympialaisissa tänään suomalaisnaisten päivä – Potkonen ottelee loppuottelupaikkaa

Mira Potkonen tavoittelee tänään loppuottelupaikkaa nyrkkeilyn 60 kilon sarjan välierässä. Kuva: Lehtikuva

Mira Potkonen tavoittelee loppuottelupaikkaa nyrkkeilyn 60 kilon sarjan välierässä. Potkonen kohtaa kello 8.15 Suomen aikaa alkavassa ottelussa Brasilian Beatriz Ferreiran. Tappio toisi Potkoselle pronssimitalin.

Korkeushyppääjä Ella Junnilan tie Tokion olympialaisissa päättyi karsintaan yleisurheilun aamukisoissa. Junnila ylsi tulokseen 186. Korkeuden 190 ylitti 21 hyppääjää. Yleisurheilussa Maria Huntington päättää 7-ottelun, jonka pituus alkoi kello 3.40. Keihästä Huntington heittää kello 6.30, ja päätöslaji 800 metriä juostaan kahdessa erässä klo 15.20 alkaen. Loppukilpailussa on myös Wilma Murto seiväshypyssä kello 13.20 alkaen.

Golfissa Matilda Castren jatkaa kisaa nelossijalta ja Sanna Nuutinen 16. sijalta.

Yle seuraa olympialaisten kisapäivää.

Luvassa poutaa ja kesäistä lämpöä

Kuva: Yle Sää

Tänään torstaina sää on poutaista. Paikoin tulee kuitenkin sadekuuroja etenkin Pohjois- ja Lounais-Suomessa. Lämpötila kipuaa suuressa osassa maata parinkymmenen asteen tienoille.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.