1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsäpalot

Metsäpalon sammutus jatkunee Kalajoella ainakin viikonlopun yli – tuulivoimaloiden rakentaminen voi jälleen jatkua palopaikan läheisyydessä

Työt jo toista viikkoa jatkuneen suuren metsäpalon sammutuspaikalla jatkuvat torstaina kytöpaloja sammutellen. Poutaisen sään arvioidaan kasvattavan kytöpalojen riskiä. Palo on saatu sen verran hallintaan, että läheisellä tuulivoimalatyömaalla voidaan jatkaa palon keskeyttämiä töitä.

Alkuviikon sateet ovat helpottaneet Kalajoen laajan metsäpalon sammuttamista. Kytöpalojen lisääntymiseen varaudutaan. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kalajoen metsäpalopaikalla tilanne on vakaa. Keskiviikon lämmin ja tuulinen ilma kuitenkin aiheutti kytöpaloja itäreunalla. Paloja on sammutettu ja tilanne on hallinnassa.

Sammutustöissä on ollut noin 50 henkilöä. Lisäksi keskiviikkona varauduttiin noin kymmenen henkilön lisäämiseen tilanteen niin vaatiessa. Apuna on ollut yksi kaivinkone, varalla yksi.

Poutasää voi kasvattaa sammutettavien kytöpalojen määrää, joten sammutushenkilöiden määrä pidetään 50–60 paikkeilla torstainakin.

Tarkoitus on keventää paikalla olevaa henkilöstön määrää viikonloppua kohden niin, että se päivällä olisi noin 20 henkeä ja yöllä kymmenkunta. Tarvittaessa pelastajia kutsutaan paikalle lisää nopeastikin.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Pekka Räty arvioi, että sammutustyöt jatkunevat ainakin viikonlopun yli. Sen jälkeen palopaikka voidaan luovuttaa maanomistajalle.

Työt tuulivoimalapaikalla voivat jatkua

Kalajoen metsäpaloalueella on ollut Suomen suurimpiin kuuluvan tuulivoimapuiston työmaa-aluetta. Palon arvioidaan syttyneen nimenomaan tuulivoimalatyömaan lähistöllä, mutta sitä, alkoiko palo siellä tehdyistä töistä, ei vielä pystytä vahvistamaan. Palonsyyn tutkinta siirtyy seuraavaksi poliisille.

Tuulivoimapuiston rakennustyöt keskeytyivätkin metsäpalon vuoksi.

Nyt lähialueella voidaan jo jatkaa tuulimyllyn pohjan valua. Tämänhetkinen työmaa sijaitsee noin 1,8 kilometrin päässä palopaikalta. Myös tuulimyllyteiden rakentamiseen on annettu lupa Kortesalmen eteläpuolella.

Sammutustöiden vuoksi tietä Kannuksen ja Alavieskan välillä on edelleen suljettuna Korvenkylä–Rautio-osuudelta. Liikkuminen tiellä on estetty muulta kuin viranomais- ja työmaaliikenteeltä.