1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry

MaRa valittaa hallinto-oikeuteen Pirkanmaan kahden metrin etäisyysvaatimuksesta

Matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä edustavan työmarkkinajärjestön mukaan turvavälivaatimukselle ei ole edellytyksiä. Järjestön mielestä vaatimus tekee sisällä järjestettävät tapahtumat mahdottomiksi järjestää tai ainakin tappiollisiksi.

Marraskussa 2019 messuvieraat saivat jonottaa ilman turvavälejä Tampereen messukeskuksen suosituille kädentaitomessuille Kuva: Marjut Suomi / Yle

Pirkanmaalla ja Punkalaitumen kunnassa on torstaina tullut voimaan Länsi-ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on tyytymätön asiakastiloihin vaadittuun niin sanottuun turvavälimääräykseen ja valittaa avin määräyksestä hallinto-oikeuteen.

Turvavälimääräys vaatii sisätiloissa kahden metrin turvavälin toteutumista. Määräys ei koske ravitsemisliikkeitä ja anniskelualueita. Sen sijaan se vaikuttaa messuihin ja festivaaleihin kuten Tampereen Teatterikesään ja Tampereen Messuihin, jotka ovat MaRan jäseniä.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo tiedotteessa, että etäisyysvaatimus tekee tapahtumien järjestämisen mahdottomaksi tai ainakin raskaasti tappiolliseksi.

– Aluehallintoviraston päätös osoittaa, ettei viranomainen ota lainkaan huomioon niitä negatiivisia taloudellisia vaikutuksia, joita päätös aiheuttaa yrityksille ja niiden työntekijöille. Kongressi- ja messuyritykset ovat tilaisuuksien järjestämisen ammattilaisia, jotka osaavat järjestää tapahtumia sisätiloissa.

Teatterikesällä lipunpalautusrumba

MaRan huoli koskee myös Tampereen Teatterikesän sisätiloissa järjestettäviä teatterinäytöksiä. Lappi sanoo, että päätös on Teatterikesän osalta kohtuuton siksikin, että se tulee voimaan kesken festivaalin.

Tampereen Teatterikesän toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl kertoo MaRan tiedotteessa, kuinka työlästä on ollut palauttaa lippuja asiakkaille rajoitusten vuoksi.

– Olemme joutuneet palauttamaan tähän mennessä 1 500 lippua asiakkaille erittäin kireässä aikataulussa. Tämä ihmetyttää, koska ihmiset istuvat teatterinäytöksissä riittävin etäisyyksin maskit kasvoillaan, toteaa Rosendahl.

Aluehallintoviraston turvavälimääräys perustuu tartuntatautilain pykälään 58 d. MaRan mukaan päätös on lainvastainen ja loukkaa yritysten ja työntekijöiden perustuslaillisia oikeuksia.

MaRan mukaan lain edellyttämät yleiset hygieniatoimet asiakastiloissa ovat riittäviä, ja tapahtumissa noudatetaan lisäksi THL:n ja OKM:n ohjetta koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. MaRa toteaa myös, että päätös ei ole välttämätön, kun huomioidaan, että rokotekattavuuden lisääntymisen ansiosta sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden määrä on alhainen. Päätöstä ei voi tehdä yksin ilmaantuvuusluvun perusteella, kuten aluehallintovirasto on tehnyt.

Aluehallintoviraston määräykset ovat voimassa 5.–29.8.2021.

Lue myös:

Teatterikesän liput ehtii peruuttaa omatoimisesti tiistaihin kello 15 asti

Pirkanmaan kokoontumisrajoitukset vaikuttavat heti Tampereen Teatterikesään – osa lipun ostaneista ei pääse loppuviikon näytöksiin