1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Meksiko

Meksiko haastaa oikeuteen yhdysvaltalaisia asevalmistajia, tähtäimessä 10 miljardin dollarin korvaukset

Meksikon mukaan Yhdysvalloista salakuljetetuilla aseilla tehdään maassa vuosittain tuhansia henkirikoksia. Meksiko sanoo, että asevalmistajien holtiton liiketoiminta mahdollistaa tilanteen. USA:n aseteollisuutta edustava järjestö kiistää syytökset.

Meksikolaiset osoittivat mieltään asevalmistajia vastaan Ciudad Juarezissa kesäkuussa 2018. Kuva: AFP / Lehtikuva

Meksiko haastoi keskiviikkona oikeuteen useita amerikkalaisia asevalmistajia Yhdysvaltain liittovaltion tuomioistuimessa Bostonissa.

Meksiko syyttää aseyhtiöitä holtittomasta liiketoiminnasta, jonka takia laittomia aseita virtaa Meksikon väkivaltaisille huumekartelleille.

Kanteen mukaan Smith & Wesson, Barrett Firearms, Colt's Manufacturing Company, Glock Inx, Sturm, Ruger & Co ja muut tietävät, että niiden liiketoimintatavat lisäävät laittomien aseiden salakuljetusta Meksikoon.

Meksikossa tuliaseiden myynti on erittäin tiukasti rajoitettua. Maan puolustusministeriö valvoo asekauppaa.

Meksiko vaatii miljardikorvauksia

Ulkoministeri Marcelo Ebrard sanoi tiedotustilaisuudessa, että Meksikon hallitus vaatii oikeusjutussa korvauksia aseyhtiöiltä niiden leväperäisen toiminnan takia.

Ebrard syytti aseyhtiöitä siitä, että ne ovat kehittäneet tiettyjä asemalleja erityisesti kartelleja varten.

Kanteen mukaan esimerkiksi Coltin Emiliano Zapata 1911 -pistooli on noussut statussymboliksi kartellien jäsenten keskuudessa. Aseeseen on kaiverrettu meksikolaisen vallankumouksellisen kuva.

Ebrard sanoi, että aseyhtiöiden pitää välittömästi lopettaa haitalliset toimintatapansa. Meksikon viranomaiset kertoivat aiemmin, että maa vaatii noin 10 miljardin dollarin korvauksia.

Kanteen mukaan vuosittain yli 500 000 asetta salakuljetetaan Yhdysvalloista Meksikoon. Niistä lähes 70 prosenttia on nyt oikeuteen haastettujen yhtiöiden valmistamia.

Meksikon ulkoministeriön mukaan 70–90 prosenttia maan rikospaikoilta takavarikoiduista aseista on salakuljetettu Yhdysvalloista.

Meksikon mukaan Yhdysvalloista salakuljetetuilla aseilla tehtiin vähintään 17 000 henkirikosta vuonna 2019.

Asevalmistajien etujärjestö kiistää syytökset

Amerikkalaiset aseyhtiöt eivät ole toistaiseksi kommentoineet oikeusjuttua.

Yhdysvaltain ampuma-aseteollisuutta edustava The National Shooting Sports Foundation -järjestö sanoi tiedotteessaan, että Meksikon väitteet ovat perättömiä.

Järjestö sanoi, että Meksikon hallitus on itse vastuussa maansa rajojen sisällä rehottavasta rikollisuudesta ja korruptiosta.

Yhdysvallat on pitkään vaatinut Meksikoa kitkemään kartellien harjoittamaa huumeiden salakuljetusta Yhdysvaltoihin.

Lue lisää:

Meksikolaiset lapset marssivat väkivaltaa vastaan, aseina ilmapallot ja itsemaalatut kyltit

Meksikon pääkaupungin poliisipäällikkö haavoittui hyökkäyksessä – Iskusta epäillään vaikutusvaltaista huumekartellia