1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vuokra-asunnot

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat lähes prosentin, korotukset suurimpia Turussa ja Tampereella

Perheasunnon eli kolmion tai suuremman asunnon mediaanivuokra oli Helsingin keskustassa 1 634 euroa, Tampereen keskustassa 1 070 euroa ja Oulun keskustassa 940 euroa.

Pääkaupunkiseudulla vuokrat kohosivat 0,9 prosenttia eli saman kuin koko maassa keskimäärin. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat huhti-kesäkuussa suurimmassa osassa Suomea verrattuna vuoden takaiseen, kertoo Tilastokeskus. Vuokrat kohosivat koko maassa keskimäärin 0,9 prosenttia.

– Alkukesään verrattuna kilpailu halutuimmista asunnoista on selvästi kiristynyt, arvioi Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola tiedotteessa.

Eniten vuokrat kohosivat huhti-kesäkuussa Turussa, jossa vuokrat nousivat 1,6 prosenttia. Tampereella nousua kertyi 1,4 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla vuokrat kohosivat 0,9 prosenttia eli saman kuin koko maassa keskimäärin. Maakuntakeskuksista vuokrat laskivat ainoastaan Mikkelissä. Jyväskylässä ja Porissa vuokrien nousu päätyi niukin naukin plussalle.

Mediaanivuokra vapaarahoitteiselle yksiölle oli Tilastokeskuksen mukaan Helsingin keskustassa 809 euroa, Tampereen keskustassa 583 euroa ja Oulun keskustassa 515 euroa. Perheasunnon eli kolmion tai suuremman asunnon mediaanivuokra oli Helsingin keskustassa 1 634 euroa, Tampereen keskustassa 1 070 euroa ja Oulun keskustassa 940 euroa.

Mediaanivuokra tarkoittaa sitä, että kalliimpia ja halvempia asuntoja on yhtä paljon.

Vuokraturvan Metsola kertoo, että uusien opiskelijoiden asunnonhaku vilkastui heinäkuun loppua kohti, vaikka edelleen asunnon etsijöitä on liikkeellä koronaa edeltäviä kesiä vähemmän.

– Pandemia on lisännyt etäopiskelua, ja vain osa oppilaitoksista aloittaa tulevan syksyn täydessä lähiopetuksessa. Siksi koronaa edeltäviä vuosia pienempi joukko uusia opiskelijoita muuttaa heti uudelle opiskelupaikkakunnalle, Metsola sanoo.