1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tapahtumahallit ja -areenat

10 miljoonaa euroa ennakoitua kalliimman tapahtumakeskuksen rakentaminen alkoi – Kotkan satama-alue muuttuu hulppeaksi viihde- ja opiskelualueeksi

Kotkan Kantasatamaan rakennetaan 35 miljoonalla eurolla uusi tapahtumakeskus Satama Areena, jonka tiloissa on jatkossa tarkoitus järjestää esimerkiksi konsertteja, puoluekokouksia ja koripallopelejä. Kotkan kaupunki on suunnitellut alueen kehittämistä vuosia.

Rakennustyöt tulevan tapahtumakeskuksen tontilla pyörähtivät käyntiin keskiviikkona. Kuva: Atte Pöytäkangas / Yle

Kotkan kaupunki on käyttänyt Kantasataman kehittämisen suunnitteluun vuosia. Tavoitteena on virkistää keskustan välittömässä läheisyydessä sijaitsevaa aluetta ja lisätä ihmisten kiinnostusta Kantasatamaa kohtaan.

Uuden tapahtumakeskuksen rakennustyöt ovat nyt alkaneet Kotkassa ja suunnitelmat alkavat konkretisoitua.

Paalutus ja ankkurointi ovat ensimmäisiä tapahtumakeskuksen tontilla tehtäviä töitä. Kuva: Atte Pöytäkangas / Yle

Rakennustyöt jatkuvat läpi talven

Työt Kantasatamassa alkoivat keskiviikkona paalutuksella ja ankkuroinnilla.

– Kaikki on sujunut suunnitelmien mukaisesti. Ikäviä yllätyksiä ei ole tullut vastaan, SRV:n projekti-insinööri Juho Riisiö kertoo.

Alkusyksyn aikana työmaalla aloitetaan perustustyöt ja perustuselementtien asennukset. Varsinaiset runkoasennukset on tarkoitus aloittaa loppuvuodesta.

SRV:n projekti-insinööri Juho Riisiön mukaan tapahtumakeskuksen työmaalle rakennetaan jo syksyn aikana kaukolämpöliittymä. Kuva: Atte Pöytäkangas / Yle

Tulevaa talvea silmällä pitäen työmaalla varaudutaan siihen, että rakennusta on pystyttävä lämmittämään. Tämän vuoksi työmaalle vedetään syksyllä kaukolämpöliittymä.

Konsertteja ja koripalloa

Satama Areenaksi nimetyn tapahtumakeskuksen tiloissa tullaan tulevaisuudessa järjestämään tapahtumia ympäri vuoden. Areenalle halutaan esimerkiksi konsertteja, puoluekokouksia ja koripallopelejä. Tapahtumakeskuksen tiloihin mahtuu noin 3 000 vierasta.

Tapahtumakeskuksen viereen rakennetaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin uusi kampus. Aula- ja ravintolatilat tulevat toimimaan kampuksen pääsisäänkäyntinä ja opiskelijaravintolana. Alueelle on suunniteltu myös hotellia.

Tapahtumakeskuksen on tarkoitus valmistua kahden vuoden kuluttua. Havainnekuva. Kuva: ALA Arkkitehdit

Kotkan kaupunki on tutkinut vastaavien tapahtumakeskusten vaikutuksia alueen talouteen. Esimerkiksi Tampere-talon aluetaloudelliset vaikutukset ovat noin 49 miljoonaa vuodessa. Hämeenlinnan Verkatehtaalla ja Lahden Sibeliustalolla vastaava summa on noin 25 miljoonaa euroa.

Ensimmäisinä vuosinaan Satama Areenan on arvioitu tuovan Kotkan kaupungille noin viiden miljoonan euron aluetaloudelliset vaikutukset.

Hintalappu kasvoi kymmenellä miljoonalla

Tapahtumakeskuksen hinta on noin 35 miljoonaa euroa.

Alun perin Satama Areenan piti maksaa kymmenen miljoonaa euroa vähemmän, mutta kustannusarvio nousi keväällä 2021. Merkittävä syy hinnannousun taustalla oli tapahtumakeskuksen vaativa, riippuva kattorakenne.

Lisää aiheesta: Tapahtumakeskus Satama Areena sai puuttuvat miljoonat – kaupunginjohtaja Esa Sirviö: "Jos kassasta ei rahaa löydy, tarvitaan lainarahoitusta"

Tapahtumakeskukseen tulee roikkuva katto. Havainnekuva. Kuva: ALA Arkkitehdit

Katon rakenteessa tullaan toteuttamaan pohjoismaiden suurin roikkuva puurakenne.

Tapahtumakeskuksen on määrä valmistua kahden vuoden päästä, kesällä 2023.

Lue lisää:

Läpinäkyviä tiloja ja suuri "roikkuva" katto – katso Kantasataman uudet hulppeat havainnekuvat ja -video!

Merenrannalle on rakentumassa konserttien ja tärkeiden päätösten tyyssija – Kotkan kaupunginjohtaja vertaa Lahden Sibeliustaloon: "Varmuudella kiinnostaa"

Jättimäinen areenahanke tuleekin yli 10 miljoonaa euroa luultua kalliimmaksi Kotkan kaupungille: "Olisi ehkä ollut syytä tarkentaa, mikä on tarkoitus"

Satama Areenan erikoinen katto ei kiinnostanut rakentajia – nyt kiirehditään 10 miljoonan euron lisärahoituspäätöstä: "Muuten hinta karkaa käsistä"

Kotkan kaupunginjohtaja yllättyi Satama Areenan uusista kustannuksista – 10 miljoonaa on kuitenkin annettava, tai tapahtumakeskus menee jäihin