Hyppää sisältöön

Perussuomalaisten puheenjohtajakisan ehdokkaat ottivat toisistaan mittaa paneelissa – ehdokkaita erottivat etenkin korona- ja EU-linjaukset

Puolue valitsee uuden puheenjohtajan elokuun puolivälissä pidettävässä puoluekokouksessa. Ylen selvityksen mukaan kansanedustaja Riikka Purra on puolueen vaikuttajien suosikki uudeksi puheenjohtajaksi.

Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokaat Kristiina Ilmarinen, Sakari Puisto, Riikka Purra ja Ossi Tiihonen puolueen Työmiehen Tuumaustunti -tiedotustilaisuudessa.
Toimittajat tenttasivat perussuomalaisten puheenjohtajaehdokkaita torstaina.

Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokkaat kohtasivat toisensa puolueen puheenjohtajatentissä torstaina.

Tenttiin osallistuivat kansanedustaja ja puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Riikka Purra, kansanedustaja Sakari Puisto, Lohjan kaupunginvaltuutettu Ossi Tiihonen ja salolainen Kristiina Ilmarinen.

Ehdolle ilmoittautunut kirkkonummelainen Urpo Vähäranta ei osallistunut paneeliin. Aiemmin ehdokkaaksi ilmoittautunut kotkalainen Zara Villikka on vetäytynyt puheenjohtajakisasta.

Tentissä ei nähty väittelyitä ehdokkaiden välillä. Suurimmat erot nousivat esille korona- ja EU-kysymyksissä.

Tentti alkoi kysymyksellä mahdollisesta hallitusyhteistyöstä. Kukaan ehdokkaista ei kertonut sulkevansa mitään puoluetta täysin hallitusyhteistyön ulkopuolelle.

– Pitäisin ovet auki kokoomukseen, keskustaan ja SDP:hen, Puisto sanoo.

Purran mukaan hallitusyhteistyöstä on liian aikaista keskustella. Nykyinen SDP ei kuitenkaan sopisi Purralle hallituskumppaniksi. Hän harkitsisi yhteistyötä, mikäli puolueen linja muuttuu.

– Nykyinen sosiaalidemokraattinen puolue on monissa asioissa lähes vastakohtamme, joten tämänhetkisen puolueen kanssa en [lähtisi hallitukseen], Purra sanoo.

– En sulje ketään pois hallitusyhteistyöstä. En myöskään vihreitä, Tiihonen sanoo.

Rokotteissa erilaista suhtautumista

Kansanedustajat Puisto ja Purra olivat samoilla linjoilla siitä, että rokotekattavuuden kasvattaminen on nyt tärkeintä koronaepidemian hoidossa.

– Rokotekattavuus on ainoa asia, millä on mahdollista helpottaa sitä, että mahdollisimman harva sairastuu vaikeaan tautimuotoon, Purra sanoo.

Kristiina Ilmarinen piti kaikkein tärkeimpänä sitä, että yhteiskunta saa toimia rajoituksitta.

– Ottaisin käyttöön enemmän pikatestejä, Ilmarinen sanoo.

Ossi Tiihosen koronalinjaukset poikkesivat eniten muista ehdokkaista. Tiihonen suhtautui esimerkiksi rokotuksiin kriittisesti.

– Jokaisen pitäisi saada valita itse se, rokottautuuko vai ei. Tällä hetkellä näyttää huonolta, että ajetaan jonkinnäköisiä puolipakollisia rokotteita erilaisten rokotepassien kautta, Tiihonen sanoo.

Purra: EU:sta eroaminen ei ole yksinkertaista

Koronan lisäksi ehdokkaiden välille muodostui eroja EU-kysymyksissä. Puisto ja Purra ovat molemmat EU-kriittisiä, mutta eivät aja eroa unionista.

– Kannatan euron suhteen sitä, että selvitämme varautumismekanismin, jolla Suomi tai joku muu euromaa voi poistua järjestelmästä. Kynnyskysymyksenä hallitusyhteistyöhön on se, että EU:n elpymispaketteja ei enää tule lisää, Puisto sanoo.

– EU:sta eroaminen ei ole yksinkertaista, koska suomalaiset kannattavat EU:ta ja euroa hyvin vahvasti, mikä minua joskus hämmästyttää. Perussuomalaisten tärkein tehtävä on pitää [EU:n ongelmallisia] asioita esillä ja muuttaa yleistä mielipidettä, Purra sanoo.

Ilmarinen ja Tiihonen sen sijaan kannattavat eroa EU:sta ja eurosta.

– Kannatan Suomen omaa päätäntävaltaa, koska se on edellytys Suomen itsenäisyydelle. Ainut vaihtoehto on erota nyky-EU:sta, ja silloin automaattisesti eroaa myös eurosta, Ilmarinen sanoo.

– Eurosta pitää lähteä mahdollisimman pian pois. Sama koskee EU:ta. Sieltä tulee rokotepassia ja sananvapautta kaventavaa lainsäädäntöä, Tiihonen sanoo.

Ennakkosuosikilta Riikka Purralta ja hänen keskeiseltä haastajaltaan Sakari Puistolta kysyttiin, mikä heitä erottaa ehdokkaina. Molemmat totesivat, että erot ovat ennen kaikkea persoonassa.

– Suurimmat eromme ovat henkilöhistoriassa, profiilissa ja tyylissä tehdä politiikkaa. Asiakysymyksissä voi löytyä eroja, kun suurennuslasilla katsoo. Tämä johtuu siitä, että olemme tehneet paljon töitä yhdessä, Puisto sanoo.

Puheenjohtaja vaihtuu ensi viikolla

Puolueen puheenjohtaja vaihtuu elokuun puolivälissä pidettävässä Seinäjoen puoluekokouksessa, sillä nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei asetu enää ehdolle.

Puheenjohtajaksi pyrkivistä Riikka Purra on selkeä ennakkosuosikki.

Heinäkuun puolivälissä julkaistussa Ylen selvityksessä 65 prosenttia perussuomalaisten vaikuttajista kannatti Purraa puheenjohtajaksi. Sakari Puisto sai 14 prosentin kannatuksen.

Yle kysyi kantoja puolueen vaikuttajilta, kuten kansanedustajilta, puoluevaltuuston ja puoluehallituksen jäseniltä sekä piirijohtajilta.

Puoluekokouksessa on tilaa myös yllätyksille, sillä perussuomalaisten puheenjohtajan valintatapa poikkeaa monista puolueista. Seinäjoen kokouksessa jokaisella paikalle saapuvalla puolueen jäsenellä on äänioikeus.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: miten Riikka Purra nousi nopeasti perussuomalaisten kärkihahmoksi? Vieraana toimittaja Olli Seuri.

Perussuomalaiset valitsevat uuden puheenjohtajan, ja “Halla-ahon oikeaksi kädeksi” nimitetty Riikka Purra on ennakkotietojen mukaan erittäin vahvoilla puolueen johtajaksi. Mutta kuka on Riikka Purra ja mistä hän on noussut vain muutamassa vuodessa gallup-suosiota nauttivan puolueen kärkinimeksi? Tätä kysymystä Samin kanssa pohtii Jaa, ei, tyhjiä, poissa -podcastin toimittaja Olli Seuri.

Lisää aiheesta:

Riikka Purra, Sakari Puisto ja neljä muuta pyrkii perussuomalaisten puheenjohtajaksi

Perussuomalaisten johtoon pyrkivä Sakari Puisto kannattaa EU:n paluuta juurilleen – “Yhteisömme on Eurooppa, mutta sen kehitystä tulee tarkastella kriittisesti”

Tutkija: Halla-ahon seuraaja on se, jonka kannattajat aktivoituvat – "Neljä vuotta sitten Homma-foorumilla mobilisoitiin kyytejä Jyväskylään"