Lahden kaupunki toi yhdeksän suurta jääkuutiota Helsingin keskustaan – katso videolta, miten sulava taideteos havainnollistaa ilmastohätätilaa

Lahti on teettänyt ilmastonmuutoksen uhkista muistuttavan taideteoksen Kansalaistorille Helsinkiin. Teoksen sulavat jääpaadet muistuttavat ilmastonmuutoksen vaaroista. Aukiolle valuva vesi symboloi jatkuvasti nousevaa merenpintaa.

Jääpaasista koostuva taideteos Kansalaistorilla Helsingissä 6.8.2021
Suunnittelusta vastannut Erkko Aarti kertoo, että ympäristötaideteoksen on tarkoitus olla vaikuttava ja kantaaottava. Toimittajana on Petri Niemi.

Tämän vuoden Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahti on tuonut ilmastonmuutosta tarkastelevan taideteoksen Helsingin keskustaan. Indisputable Case of Emergency -teos avattiin Helsingin Kansalaistorilla perjantaina puoliltapäivin.

Torille on kasattu yhdeksän noin 13 kuutiometrin kokoista jääkuutiota, jotka alkoivat sulaa saman tien auringonpaisteessa. Jääpaadet herättivät tuoreeltaan ohikulkijoiden kiinnostuksen – moni pysähtyi ottamaan kuvia tai kokeilemaan, onko jää oikeaa.

Sulavan teoksen on tarkoitus havainnollistaa, miten ilmastonmuutos hillitsemättömänä nostaa merenpintaa, mikä uhkaa useita rannikkokaupunkeja seuraavien vuosikymmenten aikana.

Mukana torilla on myös ilmastonmuutokseen liittyvää infografiikkaa ja Cecilia Damströmin säveltämä ICE-musiikkiteos, joka sai ensiesityksensä avajaisissa.

–Olen lapsesta saakka halunnut tehdä maailmasta paremman paikan. Koen, että voin vaikuttaa siihen myös säveltämällä. Teos on inspiroitunut jään sulamisesta, musiikki kuvaa talvea ja jäätä, selittää Damström.

Merenrantakaupunkien nimet on maalattu Kansalaistorin pintaan. Maailmanlaajuinen uhka koskettaa suuria kaupunkeja, kuten Jakartaa ja New Yorkia – mutta vaarantaa myös Suomen rannikkokaupunkeja Oulusta Kotkaan. Kuva: Petri Niemi / Yle

Kuutioiden luonnonjää otettiin talteen Ylläkseltä viime talvena, minkä jälkeen se oli varastoituna kylmissä olosuhteissa Helsingin Kivikossa. Kokonaissuunnittelusta on vastannut arkkitehti Erkko Aarti.

– Annettu teema, ilmastonmuutos, on valtava. Pitkään mietimme, miten se saadaan konkreettisesti esille. Sitten päädyimme jäähän ja puuhun, koska ne ovat ympäristöystävällisiä ja kestäviä materiaaleja. Tavoitteena oli vaikuttava teos, joka herättää keskustelua, perustelee Aarti.

Kansalaistoriin teoskokonaisuuteen kuuluu myös puinen paviljonki, jossa voi tutustua Lahteen ympäristöpääkaupunkina. Paviljonki on avoinna 15. elokuuta saakka, jääpaasien ei odoteta säilyvän loppukesän auringossa sinne saakka.

– Jääkuutiot näyttävän keräävän huomiota, mutta tämä on valtava tila, jossa kaikki näyttää pieneltä. Mutta hienoa on se, että jään viileyden pystyy näkemään ja tuntemaan. Emme tiedä koska jää sulaa, mutta ainakin jonkin aikaa tässä voi seurata mikro-ilmastonmuutosta, arvioi Aarti teosta käytännön toteutusta.

Katso pidempi video perjantain avajaisista:

Ohikulkija katsomassa jääpaasista koostuvaa taideteosta Kansalaistorilla Helsingissä 6.8.2021
Taideteoksen julkistamistilaisuus oli koronarajoitusten vuoksi pienimuotoinen. Jääpaasien lisäksi teoskokonaisuuteen kuuluu puinen paviljonki sekä perjantaina julkistettu musiikkiteos. Toimittajana avajaistilaisuudessa oli Petri Niemi ja kuvaajana Janne Nykänen.

Mielikuvien ravistelua

Teos on yksi Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden suurista tapahtumasatsauksista.

– Tässä on tarkoitus ravistella myös mielikuvia, joita Lahden ulkopuolella asuvilla kaupungistamme on. Tämä on yksi meidän näkyvin kampanjamme Helsingissä, sanoo ohjelmajohtaja Saara Vauramo Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -hankkeesta.

Lahti on kertonut, että se tekee nopeaa muutosta hiilineutraaliksi kaupungiksi vuoteen 2025 mennessä. Aikataulu on Joensuun kanssa kunnianhimoisin kuntakentällä.

Teoksen kokonaiskustannukset puisine paviljonkeineen ovat noin 200 000 euroa.

Lue lisää: