1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesihuolto

Uutta tietoa Asikkalan vesijohtovedestä: keittokehotus pysyy voimassa, klooraus jatkuu

Lisänäytteissä todettiin kohonneita mikrobipitoisuuksia Vesivehmaan verkostossa ja Hympylänmäen ylävesisäiliöllä. Vielä ei silti tiedetä, mistä alkuperäinen bakteerilöydös on tullut.

Vääksyn, Kirkonkylän, Vesivehmaan ja Kurhila-Hillilän asukkaita on kehotettu keittämään vesijohtoverkosta otettava juomavesi maanantai-illasta lähtien. Keittokehotus jatkuu ainakin perjantai-iltapäivään. Kuva: Petri Niemi/Yle

Vedenkeittokehotus jatkuu Asikkalassa. Päijät-Sote tiedotti torstaina 5. elokuuta, että vesijohtoverkosta otettu ruoka- ja juomavesi pitää edelleen keittää Vääksyn, Kirkonkylän, Vesivehmaan ja Kurhila-Hillilän alueilla.

Tiistaina 3. elokuuta otettujen lisänäytteiden tuloksissa todettiin kohonneita mikrobipitoisuuksia Vesivehmaan verkostossa ja Hympylänmäen ylävesisäiliöllä. Vesivehmaan verkostosta otetut näytteet ovat edelleen jatkotutkimuksissa laboratoriossa, ja Hympylänmäen ylävesisäiliö on irrotettu verkostosta.

Veden laadun varmistamiseksi on vielä torstaina otettu toiset uusintanäytteet, ja alustavat tulokset niistä valmistuvat perjantaina 6. elokuuta.

Viranomaisilla ei ole vieläkään täyttä varmuutta siitä, missä ongelman juurisyy on.

– Sitä mistä alkuperäinen löydös on tullut, ei tiedetä. Lisänäytteillä halutaan varmistaa, että vesi täyttää laatuvaatimukset ennen kun keittokehotus poistetaan, kertoo toimialajohtaja Silja Mäkelä Päijät-Soten ympäristöterveyskeskuksesta.

Talousveden kloorausta jatketaan verkoston desinfioimiseksi. Vedessä voi tuntua lievää kloorin hajua ja makua. Veden kloori ole haitaksi terveydelle, vaan turvaa talousveden mikrobiologisen laadun ja tappaa haitalliset mikrobit. Vesilaitos tutkii klooripitoisuutta verkostossa kenttämittauksilla.

Veden keittokehotus on voimassa ainakin perjantai-iltapäivään saakka. Mäkelä muistuttaa, että vettä voidaan käyttää turvallisesti talousvetenä keittämisen jälkeen.

– Tilannehan on äärimmäisen valitettava ja aiheuttaa ihmisille paljon hankaluutta. Toivon, että siellä ollaan kärsivällisiä ja jaksetaan vielä keittää vettä. Me viranomaiset yritämme mahdollisimman nopeasti saada tilanteen selvitettyä ja varmistettua, että vesi saadaan kuntoon, hän vakuuttaa.

Päijät-Sote tiedottaa asiasta seuraavan kerran perjantaina 6. elokuuta kello 15:een mennessä alustavien näytetulosten valmistuttua.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Juttua on muokattu 5.8.2021 klo 15.51: Lisätty toimialajohtaja Silja Mäkelän kommentit ja tarkennettu, ettei juurisyytä ole löydetty.