1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulipalot

Osa Tampereen palotalon asukkaista ei pääse palaamaan koteihinsa viikkoihin, jopa kuukausiin – pelastuslaitoksen valvontapäällikkö: ainekset oli vakaviin vahinkoihin

Yli 50 ihmistä evakuoitiin keskiviikkoiltana Tampereen ydinkeskustassa syttyneestä tulipalosta. Pelastuslaitoksen valvontapäällikön Pekka Mutikaisen mukaan ravintolan rasvakanavassa on ollut raju tulipalo.

Huberin talona tunnetun rakennuksen tulipalo sai alkunsa katutason kiinalaisesta ravintolasta. Kuva: Mikko Närhi

Keskiviikkoiltana syttynyt tulipalo teki pahaa jälkeä Tampereen Hallituskadulla sijaitsevassa kerrostalossa. Tuli sai alkunsa ravintolan keittiöstä ja levisi rasvahormin kautta vesikattorakenteisiin. Kymmeniä asukkaita evakuoitiin.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen valvontapäällikkö Pekka Mutikainen tarkasti palopaikan torstaina. Mutikaisen mukana tulipalon jäljet ovat yhä nähtävillä ja jälkisaneeraus on käynnissä.

Ambulansseja, poliisi ja pelaslaitoksen autoja kadulla palopaikalla.
Palo syttyi keskiviikkoiltana Hallituskadulla Keskustorin kupeessa Tampereella. Rakennuksen yläkerroksissa on asuntoja. Video: Matias Väänänen / Yle

Palo oli uhkaava.

– Siellä oli ainekset vakaviin vahinkoihin. Tulipalo on ollut raju rasvakanavassa. Oli vaara, että tuli olisi levinnyt vesikatossa laajemmallekin ja mahdollisesti asuinkerroksissakin.

Suurin osa asukkaista pääsi palamaan koteihinsa jo keskiviikkoiltana. Osa asunnoista on kuitenkin vaurioitunut niin pahasti, että niissä ei voi asua.

– Kaikkiin asuntoihin ei pääse palaamaan. Menee varmasti useita viikkoja ellei kuukausia ennen kuin pahimmin vaurioituneisiin asuntoihin pääsee palaamaan, Mutikainen sanoo.

Tulipalo aiheutti suuren operaation Tampereen ydinkeskustassa. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Rasvakanavapalo voi olla todella raju

Moni tamperelainen muistaa Commercen talon tulipalon vuonna 2010. Keskustorin laidan arvorakennus kärsi suuret vahingot. Palon syttymissyyksi paljastui alakerran hampurilaisravintolan rasvakeittimen kytkinvika.

Valvontapäällikkö Pekka Mutikaisen mukaan rasvakanavan palot eivät ole kovin yleisiä, mutta eivät kovin harvinaisiakaan.

– Kyllä niitä Tampereellakin sattuu vuosittain. Silloin, kun tilanteesta tulee hankala, sattuu myöskin isoja vahinkoja. Suurin osa paloista saadaan sammumaan niin, että ne eivät pääse rasvakanavaan asti.

Tulipalon savut huomattiin myös muualla Tampereen keskustassa. Kuva: Mikko Närhi

Mutikaisen mukaan rasvakanavapaloissa on tyypillistä se, että kanavien tai suodattimien puhdistuksessa on puutteita. Liekki sytyttää hyvin herkästi rasvan palamaan ensin lieden tai rasvankeittimen yläpuolella olevassa huuvassa, ja sieltä edelleen rasvakanavassa.

– Tuli leviää siellä todella räjähdysmäisesti, jos sinne on kertynyt paljon rasvaa. Tulipalo on silloin erittäin raju.

Kuinka hyvin ravintola ja asunnot sopivat samaan taloon?

– Säädösten mukaan tehtäessä riskien pitäisi olla hallinnassa. Mutta valitettavasti aina joskus on tilanteita, että tuli pääsee leviämään, vaikka on kuinka suunniteltu turvajärjestelyt, palo-osastoja ja niin edelleen, sanoo Mutikainen.

Tampereella tulipalo.
Palo syttyi keskiviikkoiltana Hallituskadulla Keskustorin kupeessa Tampereella. Rakennuksen yläkerroksissa on asuntoja. Video: Mikko Närhi

Lisää aiheesta:

Ravintolan keittiössä syttynyt tulipalo levisi kerrostalon katolle Tampereen Hallituskadulla – yli 50 ihmistä evakuoitiin