Hyppää sisältöön

Liettuan ja Valko-Venäjän rajajupakka kiristyy: Kumpikin vannoo, ettei päästä irakilaisia rajan yli

Valko-Venäjän hallinnon mukaan Liettuan-vastainen raja suljetaan. Liettua ilmoitti tällä viikolla käännyttävänsä siirtolaiset rajalta. Liettuaan on tullut kesän aikana tuhansia siirtolaisia, joita Valko-Venäjä sen mukaan lennättää tarkoituksella Irakista.

Liettuan ja Valko-Venäjän raja Liettuan puolelta Kapciamiestisistä kuvattuna. Kuva: EPA

Jännitteet Liettuan ja Valko-Venäjän rajalla kiristyvät entisestään. Uusimmassa käänteessä Valko-Venäjää itsevaltaisesti johtava Aljaksandr Lukašenka on määrännyt turvallisuusjoukkonsa tiukentamaan rajavalvontaa.

Lukašenkan mukaan koko raja on suljettava, jotta Liettuan käännyttämät siirtolaiset eivät pääse takaisin Valko-Venäjälle. Liettua kertoi tiistaina aikovansa estää laittomat rajanylitykset ja alkavansa käännyttää siirtolaiset suoraan rajalta.

Valko-Venäjän valtiollisen uutistoimiston mukaan Lukašenka väitti torstaina, että EU on luonut tahallaan siirtolaiskriisin rajalle painostaakseen Valko-Venäjän hallintoa. Hänen mukaansa siirtolaisia pakotetaan aseella uhaten Valko-Venäjälle.

Valko-Venäjä syyttää Liettuaa siirtolaisten pahoinpitelystä

Uutistoimisto AFP:n mukaan Liettuan sisäministerin tiistainen päätös palauttaa laittomasti rajan yli tulleet muun muassa antaa viranomaisille valtuudet käyttää voimaa siirtolaisten ohjaamiseksi virallisille rajanylityspaikoille.

Valko-Venäjän viranomaiset väittivät keskiviikkona, että Liettuasta palautetuista irakilaisista osa oli loukkaantunut ja tarvitsi sairaalahoitoa. Yhden irakilaisen kerrottiin löytyneen kuolleena rajan lähistöltä. Liettuan puolustusministerin mukaan väitteet olivat "selvä provokaatio" ja osa käynnissä olevaa hybridihyökkäystä.

Liettuaan on kesän aikana tullut poikkeuksellisen paljon irakilaisia siirtolaisia, koko vuoden aikana yli 4 000. Liettuan mukaan Valko-Venäjä lennättää tarkoituksella Irakista ihmisiä, kuljettaa heidät Liettuan rajalle ja auttaa ylittämään sen.

Torstaina myös Puola syytti Valko-Venäjää siirtolaisten lähettämisestä sen puolelle. Puolan apulaissisäministerin Maciej Wasikin mukaan maa uskoo tämän olevan kosto siitä, että Puola myönsi turvapaikan valkovenäläiselle pikajuoksijalle.

Puolaan kerrotaan tulleen Valko-Venäjän rajan yli keskiviikon ja torstain aikana noin 130 siirtolaista, pääosin irakilaisia. Rajavartioston mukaan se on suurempi määrä kuin viime vuonna yhteensä.

Yle Liettuassa: Valko-Venäjältä tulleet rajanylittäjät tarttuivat tilaisuuteen, kun Lukašenka uhosi avaavansa rajan – irakilainen Firas haluaisi Suomeen

EU:n rajavirasto Frontex on lähtenyt apuvoimia Liettuaan. Kuvassa suomalainen rajavartija partioi Valko-Venäjän vastaisella rajalla heinäkuun lopulla. Kuva: Antti Kuronen / Yle

EU vaatii loppua siirtolaispainostukselle

EU puolestaan on kutsunut Valko-Venäjän Brysselin-lähettilään kuultavaksi. EU:n ulkosuhdehallinnosta kerrottiin torstaina, että unioni aikoo vaatia Valko-Venäjää lopettamaan siirtolaisten käyttämisen painostusvälineenä.

– Tämän on loputtava. Valko-Venäjä on sitoutunut taistelemaan ihmiskauppaa ja siirtolaisten salakuljetusta vastaan, ulkosuhdehallinnosta todettiin.

EU on jo aiemmin vedonnut Irakiin, jotta sieltä lopetettaisiin lennot Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin. Liettuan mukaan Irakista on alettu järjestää tässä kuussa entistä enemmän suoria lentoja Minskiin.

Liettuan ja Valko-Venäjän välit ovat kiristyneet jatkuvasti sen jälkeen, kun Liettuaan alkoi siirtyä yhä enemmän Valko-Venäjän opposition edustajia. Muun muassa opposition johtohahmo Svjatlana Tsihanouskaja on oleskellut vuodentakaisten presidentinvaalien jälkeen Liettuassa.

Uutista on päivitetty klo 20.34: Lisätty tiedot liikenteestä Puolan rajalla.

Lue myös:

Suomalaiset rajavartijat etsivät jalanjälkiä hiekasta Liettuan ja Valko-Venäjän välisellä rajalla – Frontex tarjoaa valvonta-apua EU:n ulkorajalla

Turkki lupaa siirtolaistulvassa apua Liettualle, jonka mukaan luvattomasti tulevat hyppäävät koneeseen Turkissa 8.7.

"Tilanne voi ryöpsähtää hyvin nopeasti", arvioi Suomen Liettuan-suurlähettiläs laittomia rajanylityksiä Valko-Venäjältä 3.7.

Valko-Venäjä kiristää EU:ta päästäen siirtolaisia yli rajan – Liettuan mukaan Lukašenkan hallinto järjestää kuljetuksia 10.6.