Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain kongressivaltauksen psykologinen jälkihoito puhuttaa – jo neljä paikalla ollutta poliisia on tehnyt itsemurhan

Omaiset vaativat itsemurhien luokittelemista työhön liittyviksi. Presidentti Biden jakoi torstaina mitaleja kongressia turvanneille poliiseille ja kiitti näitä demokratian puolustamisesta.

Poliisit kertovat väkivallasta kongressimellakan yhteydessä
Poliisit kertovat väkivallasta kongressimellakan yhteydessä

Yhdysvalloissa keskustellaan tammikuun alun kongressivaltauksen aikana töissä olleiden poliisien psyykkisestä jälkihoidosta. Jo neljä paikalla työtehtävissä ollutta poliisia on tehnyt itsemurhan.

Kaksi poliisia teki itsemurhan valtausta seuranneiden päivien aikana ja kaksi muuta poliisia päätyi samaan ratkaisuun kesän aikana.

Yhdysvaltain kongressitaloon 6. tammikuuta hyökänneet Donald Trumpin kannattajat pahoinpitelivät poliiseja muun muassa näiltä varastetuilla sähkölamauttimilla sekä erilaisilla astaloilla. Toistasataa poliisia loukkaantui.

Poliisit ovat kertoneet saaneensa tappouhkauksia ja kokeneensa henkensä olleen vaarassa.

Viime viikolla neljä poliisia kertoi kongressin kuulemisessa valtauksessa saamistaan fyysisistä ja psyykkisistä vammoista.

– Mellakoijat kutsuivat minua petturiksi ja häpeäksi. He huusivat, että minut, armeijan veteraani ja poliisi, pitäisi teloittaa, poliisi Aquilino Gonell kertoi.

– Minuun tartuttiin, minua hakattiin, annettiin sähköshokkeja. Samalla minua sanottiin maanpetturiksi. Oli vaarana, että minut tapetaan omalla aseellani. Kuulin huutoja: tappakaa se omalla aseellaan. Voin yhä kuulla ne äänet päässäni, kuvaili poliisi Michael Fanone.

Mielenosoittajat ottavat yhteen poliisin kanssa Yhdysvaltain kongressilla 6.1.2021
Video kertoo tapahtumakulun Capitolilla - näin turvakamera, poliisikamera ja mielenosoittajia seuranneet kuvaajat tallensivat kongressin valtausta 6.1.2021

Kaikkiaan yli 570:tä kongressitaloon tunkeutunutta ihmistä vastaan on tähän mennessä nostettu syyte, kertoo radiokanava NPR:n ylläpitämä listaus (siirryt toiseen palveluun). Ensimmäiset tuomiot on jo jaettu.

Yli 120 ihmistä on saanut tähän mennessä syytteen väkivaltaisuudesta. Syytteitä on nostettu esimerkiksi vaarallisen aseen kantamisesta, sellaisen käyttämisestä poliiseja vastaan tai vamman aiheuttamisesta poliiseille.

"Hän olisi yhä täällä, jollei olisi mennyt töihin sinä päivänä"

Itsemurhan tehneiden poliisien omaiset vaativat nyt näiden kuolemien luokittelemista työhön liittyviksi. Tämä vaikuttaa siihen millaisia korvauksia omaiset voivat saada.

Itsemurhan alkuvuodesta tehneen poliisi Howard Liebengoodin leski Serena Liebengood on vaatinut poliisivoimilta toimia poliisien psyykkisen terveyden parantamiseksi.

Toinen itsemurhaan pian kongressivaltauksen jälkeen päätyneistä poliiseista oli Jeffrey Smith, jota mellakoijat löivät päähän metallitangolla. Hänen leskensä Erin Smithin mukaan kongressin tapahtumat aiheuttivat miehelle syvän masennuksen.

– Kun mieheni lähti töihin sinä päivänä, hän oli tuntemani Jeff. Kun hän palasi koettuaan sen ja tultuaan lyödyksi päähän, hän oli eri ihminen. Uskon että hän olisi yhä täällä, jollei olisi mennyt töihin sinä päivänä, Erin Smith sanoo The New York Timesissa (siirryt toiseen palveluun).

Jeffrey Smith määrättiin palaamaan töihin kahdeksan päivää mellakan jälkeen. Matkalla työvuoroon Smith ampui itsensä virka-aseellaan.

Presidentti Joe Biden kiitti torstaina kongressitalossa tammikuun alun valtauksen aikana olleita poliiseja demokratian puolustamisesta. Kuva: Sarah Silbiger / EPA

Capitolin poliisin sisäisen raportin mukaan useat erehdykset johtivat siihen, että kongressin poliisijoukot olivat valmistautumattomia hyökkäykseen, vaikka tiedustelutietoa Trumpin tukijoiden muodostamasta uhasta olikin saatu.

Poliisin johto myös ohjeisti olemaan käyttämättä järeimpiä mellakantorjuntakeinoja kuten tainnutuskranaatteja.

Ainakin yhdeksän kongressitalossa valtauksen aikana ollutta ihmistä on kuollut joko heti tapahtumapäivänä tai sitä seuranneiden kuukausien aikana. Kuolleiden joukossa on poliisin valtauksen yhteydessä ampuma Trumpin kannattaja, kolme sairauskohtauksiin kuollutta mellakoitsijaa ja yksi sairauskohtaukseen kuollut poliisi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden jakoi torstaina kunniamitaleja poliiseille, jotka olivat töissä kongressiin tehdyn hyökkäyksen aikana. Puheessaan Biden kiitti poliiseja demokratian ja kongressiedustajien hengen suojelemisesta.

Lisää aiheesta:

.
.