1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivostoiminta

Aktivistit pidättelevät kiistellyn kaivoksen rakentamista Pohjois-Norjassa: vastustavat kaivosjätteiden laskemista vuonoon

Kaivoshanketta vastustavat tahot uskovat voivansa pysäyttää kaivoksen rakentamisen. Ellos Vuotna -mielenosoitus kaivosta vastaan on alkanut juhannuksena Repparfjordissa, Kvalsundin kunnassa.

Kaivosyhtiö Nussirilla on lupa laskea kaivosjätettä Repparfjordiin. Kuva: Allan Klo / NRK

Pohjois-Norjassa, Kvalsundissa, mielenosoittajat ovat onnistuneet kesän aikana estämään (siirryt toiseen palveluun) kuparikaivoksen rakentamistöiden aloittamisen. Ellos Vuotna -mielenosoitus kaivosta vastaan on alkanut juhannuksena Repparfjordissa.

Norjalainen kaivosyhtiö Nussir ASA on saanut Norjan valtiolta toimintaluvan kaivokselle pari vuotta sitten ja myös luvan päästää kaivosjätteet vuonon vesistöön. Tätä ovat vastustaneet paikalliset poronhoitajat ja luonnonsuojelijat.

Heinäkuussa kaivosyhtiö yritti aloittaa rakentamistyöt, mutta mielenosoittajat estivät sen sitomalla itsensä kiinni kaivinkoneeseen.

Kaivosyhtiö Nussir ASA:n toimitusjohtaja Øystein Rushfeldt kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle (siirryt toiseen palveluun), että oli odottanutkin kovaa vastustusta.

Kvalsund sijaitsee Pohjois-Norjassa Tromssan ja Finnmarkin läänissä. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Vastustajat uskovat voivansa pysäyttää kaivoshankkeen

Yksi mielenosoittajista on Norjan puolen saamelaispoliitikko Beaska Niillas. Hän saapui ensimmäisten joukossa mielenosoituspaikalle kesäkuussa juhannuksen aikaan. Paikalla on saamelaisten mielenosoittajien lisäksi ihmisiä myös Norjan luonnonsuojeluliitosta sekä nuorten luonnonsuojelijoiden Natur og ungdom -yhdistyksestä.

– Yhdessä pidämme täällä leiriä ja tarjoamme ihmisille yöpaikan ja ruokaa, jotta he voivat tulla meidän avuksemme, kertoo Beaska Niillas.

Mielenosoittajat ovat varautuneet olemaan leirissään niin kauan, että kaivoshanke kaatuu. Beaska Niillas uskoo, että he pystyvät estämään kaivoksen rakentamisen vastustuksellaan.

– Olen kohta kymmenen vuotta seurannut asiaa ja vastustanut sitä. Olen valmis katsomaan tämän loppuun asti ja uskon, että pystymme pysäyttämään hankkeen, muuten en olisi täällä.

Saamelaispoliitikko Beaska Niillas ei hyväksy sitä, että kaivosyhtiö on saanut luvan Norjan valtiolta kaataa miljoonia tonneja kaivosjätettä mereen. Kuva: Ville-Riiko Fofonoff / Yle

Nussir ASA teki viime vuonna sopimuksen kuparin myymisestä saksalaisen Aurubis AG -yhtiön kanssa, joka on Euroopan suurin kuparintuottaja ja maailman suurin kuparin kierrätysyritys. Sopimuksen arvo on noin miljardi euroa.

Paikalliset poronhoitajat ovat heinäkuussa ottaneet yhteyttä poliisiin, koska pitävät rakennustöiden aloittamista luvattomana, kertoo Beaska Niillas. Poronhoitajat ovat aiemmin ilmoittaneet myös aikovansa haastaa Norjan valtion oikeuteen kaivoshankkeen takia.