1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. päätöksenteko

Kokkola on onnistunut kuntalaisten osallistamisessa –Viheralueiden suunnittelutyö on herättänyt kiinnostusta valtakunnallisestikin

Lauantaina Kokkolassa järjestettävä Chydenius-seminaari nostaa esiin sen, kuinka kansalaisen ääni pääsee esiin kaupunkien päätöksenteossa.

Kokkolan viheralueiden, puistojen ja koulupihojen suunnittelutyössä on onnistuttu osallistamisen suhteen erityisen hyvin. Kuvassa Brita Marian puisto Kokkolassa. Kuva: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Kokkolan kaupunki on mukana osallisuus-ohjelmassa, joka tarkoittaa sitä, että kuntalaisia otetaan mukaan kunnan toiminnassa.

– Kokkolan kaupunki on pyrkinyt lisäämään kansalaisten vaikuttamismahdollisuuksia esimerkiksi kaupunkiympäristön ja palveluiden kehittämisessä, kertoo Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Isotalus.

Isotaluksen mukaan tämän osallistamisen pitäisi olla hyvinkin sisäänkirjoitettu prosessi kunnan toiminnassa. Valtuuston puheenjohtaja kertoo, että Kokkolassa osallistamista tehdään kaikilla toimialoilla.

– Yksi joka on valtakunnallisestikin kiinnostusta herättänyt on Kokkolan viheralueiden, puistojen ja koulupihojen suunnittelutyö, jossa osallistaminen suhteen on tehty erityisen hyvää työtä, Isotalus toteaa.

Tiina Isotalus on huomannut, että kaikenlaisten kansalaisryhmien äänen kuulemiseksi on tehtävä töitä, jottei esille nouse pelkästään vaikuttamaan tottuneiden mielipide.

– Kokkolalaiset ovat aktiivisia oman kaupungin kehittäjiä, mutta sen eteen kaupungin on tehtävä töitä pitkäjänteisesti, hän tuumaa.

Menetelminä voivat olla kyselyt tai esimerkiksi kansalaisten kuulemistapahtumat. Esimerkiksi Kokkolassa budjettia tehtäessä kuntalaisilta on kysytty säästämisvinkkejä.

Korona on lisännyt eriarvoisuutta

Myös EU-komissaari Jutta Urpilainen on Tiina Isotaluksen kanssa samaa mieltä siitä, että Kokkolassa kuntalaisten osallistamisessa on onnistuttu hyvin.

Urpilainen huomauttaa kuitenkin, että koronakriisi on lisännyt selvästi eriarvoisuutta, joka näkyy myös ihmisten osallistamisessa.

– Esimerkiksi absoluuttinen köyhyys on noussut maailmalla kasvuun, hän toteaa.

Urpilaisen mukaan osallistavaan kasvuun ja talouteen liittyy kolme tärkeää elementtiä.

– Ensimmäinen on se, että meillä on reilu talous, jossa mahdollisuuksien vastapainona on velvollisuudet eli, että kaikki maksaa veronsa, jotta on mahdollisuus ylläpitää yhteiskunnan palveluja, Urpilainen kertoo.

Toinen hänen mukaansa tärkeä elementti on ihmisiin investointi ja kolmantena näkökulmana ihmisten kokemus siitä, että demokratia toimii.

– Ihmiselle on tärkeää kokemus siitä, että kuuluu yhteiskuntaan, että he kuuluvat johonkin yhteisöön, Urpilainen summaa ajatuksiaan.

Chydenius-seminaari keskustelee demokratiasta

Huomenna Kokkolassa järjestettävä Chydenius-seminaari nostaa esiin osallistavat kaupungit eli sen, kuinka kansalaisen ääni pääsee esiin kaupunkien päätöksenteossa.

Vieraina keskustelutapahtumassa ovat esimerkiksi EU-komissaari Jutta Urpilainen, Suomen eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Joakim Strand ja Suomen Pankin pääjohtajana toiminut Erkki Liikanen ja Kokkolan kaupunginvaltuustoon puheenjohtaja Tiina Isotalus.