1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Yläasteikäisten koronarokotukset pääsevät Kanta-Hämeessä vauhtiin jo ensi viikolla

Hallitus päätti viime torstaina ulottaa koronarokotusohjelman perusterveisiin 12–15-vuotiaisiin. Koronarokotukset laajenevatkin maanantaina koskemaan kaikkia yläkouluikäisiä.

Ensi viikolla Kanta-Hämeeseen tulee noin 7 020 annosta Pfizer-Biontech rokotetta. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Riihimäellä yläkoululaiset voivat hakea rokotuksen keskiviikkona 11. elokuuta kello 9–19.30 Riihimäen urheilutalolta ilman ajanvarausta. Käytössä oleva rokote on tällöin Modernan mNRA-rokote.

Viikolla 33 käynnistyvät rokotustapahtumat, joihin oppilaat ohjataan kouluilta luokittain. Rokotukset annetaan arkipäivisin kello 9–15.

– Tarkemmasta koulu- ja luokkakohtaisesta rokotusaikataulusta tiedotetaan kouluilla myöhemmin, kertoo ylihoitaja Auli Anttila Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymästä.

Rokotukseen tuleva nuori tarvitsee mukaan Kela-kortin tai henkilöllisyystodistuksen. Myös kuva todistuksesta riittää. Rokotuksen jälkeen vointia seurataan 15 minuuttia.

Mikäli nuori haluaa käydä rokotettavana huoltajan kanssa, tulee aika varata etukäteen tai hakea rokote walk in -tapahtumien aikana, joista tiedotetaan lisää myöhemmin.

Hämeenlinnassa rokotetaan Verkatehtaalla

Hämeenlinnassa puolestaan tarkistetaan ensin rokotetilanne ja sen perusteella päätetään, kuinka paljon rokotusaikoja voidaan avata 12–15-vuotiaille.

Hämeenlinnassa rokotukset on keskitetty Verkatehtaalle, jossa rokotetaan torstaista lauantaihin. Ensimmäiset ei-riskiryhmäläiset yläkouluikäiset pääsevät rokotettavaksi aikaisintaan loppuviikosta, sanoo Hämeenlinnan terveyspalveluiden apulaisylilääkäri Päivi Malin.

– Mahdollisuutta rokottaa kouluissa tullaan varmasti pohtimaan, mutta näyttää siltä, että toistaiseksi vielä keskitetty toiminta jatkuisi Hämeenlinnassa Verkatehtaalla. 12 vuotta täyttäneiden sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvien rokotuksia on jo toteutettukin Verkatehtaalla.

Malinin mukaan ajanvaraus rokotukseen onnistuu sähköisesti nuorilla, joilla on mobiilivarmenne tai verkkopankkitunnukset. Jos huoltajalla on jo olemassa nuoren puolesta asiointi –oikeus kansalaisen ajanvaraukseen, niin huoltaja voi varata ajan sähköisesti. Muuten ajanvaraus on vielä tehtävä puhelimitse keskitetystä numerosta 03 6219 893, jossa toimii takaisinsoittojärjestelmä.

Rokotukset etenevät hyvin maakunnassa

Koronarokotukset etenevät hyvää vauhtia Kanta-Hämeessä. Ensi viikolla jo puolet kantahämäläisistä on saanut täyden rokotussarjan. Ensimmäisen rokotuksen on saanut maakunnassa lähes 77 prosenttia yli 16-vuotiaista.

Esimerkiksi Hämeenlinnassa on rokotettu ykkösrokotteella jo 75 prosenttia yli 12-vuotiaista asukkaista.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen arvioi, että maakunnan halukkaat yli 12-vuotiaat on rokotettu lokakuun aikana kertaalleen ja loppuvuoteen mennessä kahdesti.