1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Lapsia ja nuoria rokotetaan Kymenlaaksossa jo ensi viikolla – koululaisille ja opiskelijoille oma "walk in" -rokotusilta

Kymsote aloittaa perusterveiden 12-15-vuotiaiden lasten ja nuorten koronarokotukset ensi keskiviikkona. Koululaisille, opiskelijoille ja koulujen henkilökunnalle suunnatut "walk in" -rokotustapahtumat järjestetään ilta-aikaan.

Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Kymenlaaksossa 12-15-vuotiaat lapset ja nuoret voivat halutessaan saada koronarokotteen jo heti ensi viikolla. Kymsoten koronakoordinaatioryhmä ilmoitti asiasta perjantaina.

Jo aiemmin on rokotettu 12-15-vuotiaita riskiryhmiin kuuluvia lapsia ja nuoria, mutta valtioneuvoston torstaina tekemällä päätöksellä rokotukset voidaan laajentaa koskemaan myös perusterveitä lapsia ja nuoria.

Rokotteita on jaossa niin sanotuissa walk in -tapahtumissa Kotkassa kauppakeskus Pasaatissa ja Kouvolassa kauppakeskus Hansassa. Tällöin rokotukseen voi saapua ilman ajanvarausta.

Ensi viikon keskiviikkona, 11. elokuuta, ja torstaina, 12. elokuuta, järjestettävät walk in -rokotustapahtumat on tarkoitettu kaikille 12 vuotta täyttäneille kymenlaaksolaisille koululaisille ja opiskelijoille sekä koulujen henkilökuntaan kuuluville. Nämä ihmiset voivat hakea ensimmäisen koronarokotteensa tai aikaistaa toisen annoksen saamista.

Rokotustapahtuma järjestetään ilta-aikaan, klo 17.15 alkaen.

– Toivomme, että koululaiset, oppilaat ja opettajat hyödyntävät heille kohdennettuja walk in -rokotusiltoja. Koulujen alkamisen myötä päätimme antaa heille pienen etumatkan rokotusten suhteen, hallintoylilääkäri Kari Kristeri sanoo.

Lauantaina 14. elokuuta walk in -rokotukseen ovat tervetulleita kaikki kymenlaaksolaiset. Myös tällöin voi saada ensimmäisen rokoteannoksen tai aikaistaa toisen rokotteen saamista.

Kaikkina kolmena päivänä annettava rokotevalmiste on Moderna. Modernan rokote annetaan myös niille, joiden 1. annos on annettu Pfizerin valmisteella.

Vanhemmille lisätietoa rokotuksista ensi viikolla

Vaikka rokottaminen aloitetaan Kymenlaaksossa walk in -päivillä, päätetään kouluikäisten joukkorokotusten tarkasta toteutuksesta ensi viikon aikana.

Peruskouluikäisten rokotusten aloittaminen vaatii laajaa yhteistyötä kuntien ja kaikkien Kymenlaakson peruskoulujen kanssa, joita on maakunnassa yhteensä yli 50. Kymsote on kartoittanut oppilasmääriä kouluilta, ja huoltajat sekä oppilaat saavat ensi viikon aikana tietoa rokotuksiin liittyen Wilma-järjestelmän kautta.

Koska nuoret ovat päiväsaikaan koulussa, ovat Kymsoten vaihtoehdot järjestää rokotukset ilta-aikaan rokotuspisteillä tai kouluissa. Kumpaakin toteutustapaa on suunniteltu kesän aikana.

– Pyrimme parhaaseen mahdolliseen rokotekattavuuteen myös nuorten ikäryhmien osalta. Tämän vuoksi olemme punninneet eri malleja rokotusten toteuttamiseen, Kristeri sanoo.

Rokottaa ei voi ilman nuoren tai huoltajan suostumusta

Koronarokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, voiko nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella päättää itse koronarokotuksestaan.

Jos nuori ei halua tai kykene itse päättämään rokotuksestaan, rokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Asia arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Huoltajat voivat antaa suostumuksensa rokotukseen täyttämällä suostumuslomakkeen ja toimittamalla sen rokotuspaikalle rokotuksen yhteydessä.

Nuorille tarjotaan Modernan Spikevax- ja Pfizerin Comirnaty -rokotteita. Molemmat ovat mRna-valmisteita. Kaikki 16 vuotta täyttäneet voivat tällä hetkellä varata aikansa rokotukseen sähköisesti.

Juttua täydennetty 14.28 6.8.2021: lisätty walk in -rokotusten tapahtumapaikat.